Zöld fejlesztések telephelyeinken

1994-től kezdődő modernizálási beruházásaink révén telephelyeink épületein ener-giatakarékos és környezetbarát technológiai fejlesztéseket hajtottunk végre, ezzel hozzájárulva a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez és a hatékony energiafelhasználáshoz.

II. Rákóczi Ferenc úti telephely:

Legfontosabb beruházásaink:

Az „A” és a „D” épületekre napkollektoros rendszer telepítettünk a használati melegvíz előállítására.

A kibocsátott csapadék mennyiségének csökkentése az új csarnok csapadékvizének szikkasztóba történő elvezetésével (szikkasztó + csatorna).

A „D” épület tetőszigetelésének modernizálásával jelentős fűtési energiát takaríthatunk meg.

Csatornaszűrők telepítésével akadályozzuk meg az olaj szennyeződés szennyvízbe kerülését.

Az új energiatakarékos fényforrások kiépítésével csökkenteni tudjuk az energiafelhasználást.

A gyártás során keletkezett hulladékot koncentráltan gyűjtjük az erre kialakított területen.


Gizella úti telephely:

Legfontosabb beruházásaink:

A 8. épület tetején 900 m2 zöld tető létesítése. A meglévő tetőszigetelésre 10 cm hőszigetelő réteg került, erre épült a zöldtető ültető közege és a növényzet. A zöld tető és a födém hőszigetelése nagymértékben javították a 8. ép. hőtechnikai jellemzőit.

Zöld tetők fenntartása (12 mFt/év – az elmúlt öt évre számolva). A 8. épület utólagos homlokzati hőszigetelése. Az épültre 10cm vastagságú hőszigetelő anyag került, amellyel egyidejűleg a homlokzat omladozó képe, valamint az esővíz elvezetés is megújult.

8. épület Gizella út főbejárati előtér és parkoló felújítása. A projekt célja a kulturált zöldterület növelése és az egykor volt Gizella úti fasor jellegének visszaállítása mellett a Siemens arculatához jobban illeszkedő bejárat kialakítása. Mindezt oly módon valósítjuk meg, hogy bár a parkolóhelyek száma csökken, de nem szűnik meg. A Vakok Intézetének igényeihez igazított megfelelő vakvezető sávot is beépítünk a szükséges helyeken. A projekt részeként a 7.sz épület előtt is fákat telepítünk, valamint engedélyeztettük a Gizella út új parkolási rendjét.

A 3. épület díszvilágítás átprogramozása történt úgy, hogy csak a legszükségesebb időszakokban működjön.

Épületárnyékoló szerkezeteinek korszerűsítése. Az árnyékolók motoros hajtásúak, mely lehetővé teszi az árnyékolók központi mozgatását, a fény és hőmérsékleti viszonyoktól függően. (8. ép. I. és II. emeletein).

Green building monitor  telepítése. Az anyaházi rendszer rögzíti a telephely energiafogyasztási adatait, amelyek a portán található képernyőn megjelennek. E mellett a monitoron további energia-megtakarítási tudatformáló tippek is megjelennek.

Kazánkorszerűsítés (8. ép.) és 4 db napkollektor elhelyezése.Az elavult, kis hatásfokkal működő régi kazánokat lecseréltük Viessmann típusú korszerű, Siemens automatikával ellátott kazánokra. A kazánok által termelt melegvíz-szolgáltatást napkollektoros rendszer kiépítésével egészítettük ki, így a napkollektorok rásegítenek a melegvíz termelésre. Ez az intézkedés a zöldtető létesítéssel és homlokzati hőszigeteléssel együtt összességében mintegy 35%-kal csökkentette az épület energiafelhasználását.

4 kW-nyi napelemet telepítettünk a 2. ép. tetejére , melynek energiatermelését Siemens IBT által szállított inverter segítségével a hálózatba tápláljuk. A napelemek éves energiatermelése 4500-5000 kWh, amely több mint 4 tonna CO2 kibocsátás csökkenést eredményez. Az így megtermelt energiával tervezzük működtetni a 3. épület jövőben megvalósuló LED-es dinamikus díszvilágítását.

Elnöki tárgyaló világítási rendszerének felújítása. Barisol fólia alatt 6-7 ezer LED-et tartalmazó  szabályozható világításra cseréltük a korábbi kompakt fénycsöves rendszert.


Késmárk utcai telephely:

Legfontosabb intézkedéseink:

A telephelyen jelentősen javítottuk a hulladék- és papírgazdálkodást, előbbit a szelektív hulladékgyűjtés erősítésével, utóbbit a papír kategóriáján belüli szelektálással és környezetbarát nyomtatási-, WC-, és kéztörlőpapírra való átállással valósítottuk meg.

Nagy hangsúlyt helyeztünk az elektromos energia (azon belül is a világítás) használatának csökkentésére. Ennek keretében matricákat helyeztünk ki az irodákban és közösségi helyiségekben, melyek felhívják a figyelmet a világítás lekapcsolására, amennyiben arra nincs szükség. A mosdókat mozgásérzékelős kapcsolókkal szereltünk fel, esténként pedig egy úgynevezett „kikapcs razzia” keretében rendszeresen felmértük az éjszakára bekapcsolva hagyott számítógépek számét, és azok csökkentésére intézkedéseket hoztunk.

Munkatársainkat is intenzíven bevontuk a környezettudatos gondolkodás erősítésére, nemcsak vállalaton belül, hanem azon kívül is. Ennek keretében szerveztünk „bringázz a munkába” csapatokat és összeállítottunk 10 pontot, mellyel munkatársainknak üzemanyag-megtakarítási tanácsokat adtunk. Munkatársainknak szerveztünk faültetést és szemétszedést a vállalat kapuin belül.