Close share layer

Share this page on...

A Siemens Magyarországon

A 170 éves történetre visszatekintő Siemens egyike a világ vezető technológiai vállalatainak. Globális jelenléte mintegy kétszáz országra terjed ki. Napjainkban a cég a digitalizáció, az automatizálás és a villamosítás területére fókuszál. Magyarországon a Siemens 130 éve, az első budapesti villamosvonal megépítésével kezdte meg hivatalosan tevékenységét, és azóta is meghatározó szerepet játszik az ország modernizációjában. A hazai Siemenscsoport az energiatermelés, -feldolgozás és -továbbítás, az ipari automatizálás, az épülettechnológia, a közlekedés és infrastruktúra, az egészségügy, valamint a szoftverfejlesztés területén tevékenykedik. A Siemens Zrt. mellett az evosoft Hungary Kft., a Mentor Graphics Kft., a Siemens Healthcare Kft., a Siemens Wind Power Kft., valamint a Valeo-Siemens eAutomotive Kft. a csoport tagja, amely Magyarországon jelenleg mintegy 3500 főt foglalkoztat.

A MAGYARORSZÁGI SIEMENS-CSOPORT TAGJAI

Siemens Zrt. – Gizella út

Power and Gas Budapesti Üzem


A Siemens AG általános magyarországi képviseletét a budapesti székhelyű Siemens Zrt. látja el, a cégcsoport divízióit lefedve. Kereskedelmi és szolgáltató profilja magában foglalja a Siemens termékek, rendszerek és technológiai megoldások hazai értékesítését, valamint olyan kapcsolódó szolgáltatásokat, mint a tanácsadás, tervezés, a műszaki és mérnöki tervezés, telepítés, üzembe helyezés, műszaki üzemeltetés, szerviz.

Divíziók: Power and Gas, Power Generation Services, Energy Management, Building Technologies, Mobility, Digital Factory, Process Industries and Drives

A XV. kerületi Késmárk utcában 6 hektáron elterülő, 50 éves múltra visszatekintő üzem erőművi, illetve ipari gőz- és gázturbinákhoz gyárt turbinalapátokat és nagyméretű acélszerkezeteket a Siemens nemzetközi villamosenergia-termelő ágazata beszállítójaként. A gyártóbázis jelentős beruházásokat és fejlesztéseket hajtott végre, új komponensekkel szélesítette portfólióját, 2017-ben pedig egy 10 000 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővült, munkahelyet teremtve több tucat magasan képzett munkatársnak.

 Power and Gas Budapesti Üzem

Energy Management Budapesti Üzem

evosoft Hungary Kft.


Az Energy Management Budapesti Üzem a csepeli II. Rákóczi Ferenc úton üzemelő gyárában komplett olajszigetelésű és száraztranszformátorokat állít elő hazai és nemzetközi megrendelők számára.

A gyár a Siemens Zrt. egyik leginnovatívabb részlege, amelynek köszönhetően számos elismerést szerzett az évek alatt. A telephely 2013-ban elnyerte a Siemens DT üzletágon belül a leginnovatívabb gyárnak járó elismerést is.

 Energy Management Budapesti Üzem

Budapesten 5 irodaházban, vidéken pedig 2 nagyvárosban, Miskolcon és Szegeden van jelen. Több mint 1300 főnek ad munkát, árbevétele az előző évben tisztán szoftverfejlesztésből meghaladta a 20,5 milliárd forintot.

A vállalat több mint 20 év alatt nagy utat járt be, és büszke arra, hogy olyan világszínvonalú termékeken dolgozik, amelyek az emberiség és a körülöttünk lévő világ kihívásaira adhatnak választ, többek között az automatizálás- és hajtástechnika, az orvostechnika, a vasúti rendszerek, az elektromos autók és az energetika terén.

Az evosoft Hungary az egyik első cég volt Magyarországon, ahol egyik nagy projektjében, az orvostechnológiai szoftverfejlesztésben vezette be azt a fejlesztési módszertant, melynek egyik fontos pontja, hogy közelebb kerüljön a végfelhasználóhoz, egy számára jól alkalmazható és a piacon jól eladható terméket hozzon létre.

Az evosoft Hungary mérnökeivel abban a kivételes helyzetben van, hogy élő tanúja lehet egy, a szemünk előtt zajló technológiai fejlődésnek, az ún. „az Ipar 4. 0-nak”, amely az ipar gyors és nagyszabású változása, az információtechnológia virtuális és a gépek fizikai világának egyesüléséről szól. A vállalat célja, hogy az új technológiákban is egyre nagyobb felelősséget bízzanak rá és egyre nagyobb részt vállaljon a termékfejlesztésben.

Mentor Graphics Magyarország Kft.

Siemens Healthcare Kft.


A Mentor Graphics Magyarország Kft.-nek több mint 100 alkalmazottja van, akik két fő területen végzik tevékenységüket.

Automotive Network Design részleg, a Mentoron belül az Integrated Electrical Systems Division része, elsősorban járművek CAN, LIN, FlexRay és Ethernet alapú hálózatait tervező rendszerét, (Volcano VSA COM) valamint az elektronikus vezérlőegységek beágyazott middleware rétegét, az AUTOSAR Basic Software-t (Volcano VSTAR) fejleszti, továbbá különböző autóipari alkalmazásokhoz nyújt szoftveres szolgáltatásokat.

A MicReD részleg, ami a Mentoron belül a Mechanical Analysis Division része, a félvezetők termikus vizsgálatára fejleszt, gyárt és támogat mérőeszközöket és olyan tesztállomásokat, amik teljesítmény-ciklálást a kiváltott strukturális degradáció termikus mérésével kombinálják. Ezeket a megoldásokat az általános félvezetőiparban használják, és támogatják a termikus szimulációt, valamint a LED alkalmazások, elektromos járművek és a teljesítményelektronika specifikus követelményeit is.

A Siemens Healthineers magyarországi tevékenységét a Siemens Healthcare Kft. látja el.

A Siemens Healthineers a Siemens AG önálló egészségügyi üzletága, amely az egészségügyi szolgáltatók számára világszerte lehetővé teszi, hogy megfeleljenek aktuális kihívásaiknak és kiválóságukkal kitűnjenek környezetükből.

Az egészségügyi technológia vezetőjeként a Siemens Healthineers folyamatosan megújítja termék- és szolgáltatás portfolióját.

A Siemens Healthineers aktívan fejleszti digitális egészségügyi szolgáltatásait és vállalati szolgáltatásait is. A Siemens Healthineers az új üzleti modellek úttörője, amelyek maximálják az egészségügyi szolgáltatók lehetőségeit, minimálisra csökkentve kockázatukat, ezzel segítik ügyfeleiket, hogy sikeresek legyenek napjaink dinamikusan fejlődő egészségügyi piacán.

 Siemens Healthcare Kft.

Siemens Wind Power Kft.

Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft.


Vezető technológia a megújuló energiatermelés piacán

A Siemens Windpower Kft. elsősorban az emberierőforrás-menedzsment területén nyújt támogatást a Siemens Wind Power projektek számára a világ különböző területein. Mérnökei és technikusai (Site Managerek, üzembe helyező mérnökök, építésben dolgozó technikusok, minőségbiztosítási szakemberek, valamint munka- és környezetvédelmi tanácsadók stb.) világméretű beruházói mellett végzik a különböző projektek helyszíni kivitelezését. Feladatuk munkavégzés során a környezetvédelmi, egészségügyi, munkabiztonsági és minőségbiztosítási sztenderdek biztosítása is.

A Siemens Wind Power Tréning Központban a szélenergia területén működő cégek, iparági szabványokon alapuló, biztonsági tréningeiket oktatják szakemberek számára.

A Siemens Wind Power Kft. 2016. december 1-én vált ki a Siemens Zrt. divíziói közül és folytatja önállóan tevékenységét. A kiválás nem csak a Siemens Magyarországot érintő döntés volt: világszerte önállósodott az üzletág. Munkatársainak száma 130 fő, ebből 110-en mérnökként vagy technikusként járja a világot; a többi kolléga Budapesten irodai háttértámogató tevékenységet végez.

A szélturbinákat a Siemens és a Gamesa gyártják. A csoport aktív a napenergia hasznosításában is; fotovoltaikus naperőművekhez szállít be kész megoldásokat.

 Siemens Wind Power Kft.

A Valeo és Siemens AG 2016 áprilisában írták alá a megállapodásukat egy vegyesvállalat létrehozásáról. A Valeo Siemens eAutomotive fő területe a nagyfeszültségű erőátviteli rendszerek gyártása az autóipar számára. A két alapító 50–50%-os részaránnyal rendelkeznek a vegyesvállalatban.

Ezzel a megállapodással egy, a világpiacon vezető szerepet betöltő vállalkozás jött létre, melynek fő célja, az innovatív, elektromos hajtáslánchoz kapcsolódó termékek, úgymint: nagyfeszültségű alkatrészek, és rendszerek fejlesztése, az elektromos töltőberendezések gyártása és hatótávhosszabbítás a hibrid és elektromos gépjárművek piacára.

A vegyesvállalatnak K+F központjai vannak Franciaországban, Németországban, Kínában és Norvégiában, gyártóhelyek Európában: Németország, Magyarország, Lengyelország és Ázsiában, Kínában vannak.