A Siemens története Magyarországon

A Siemens hazai megjelenése a távíróhálózat kiépítéséhez fűződik: az 1867-es kiegyezés után  a távíróállomásokon zömmel Siemens & Halske gyártmányú távírógépeket, később a táviratok papíron való rögzítésére is alkalmas „kékíró gépeket” telepítettek. Az első hazai Siemens vállalat (Siemens & Halske Budapest)megalapítása 1890-bentörtént.

További cégalapítások eredményeként egy cégcsoport alakult ki, amely a XIX. század elsőfelében egyre inkább vezető szerepet játszott a hazai elektrotechnikai és elektronikai iparban, az ország modernizációjában, az infrastruktúra fejlesztésében.

A Siemens hazai jelenlétében a II. világháborút követően kényszerszünet állott be. Az újrakezdés első lépése 1974-ben történt, amikor a jogi helyzet lehetővé tette a kisebbségi Siemens-tulajdonú Sicontact Kft. megalakítását. Ez kezdetben szerviz-szolgáltatóként, később kereskedelmi jogosítvánnyal is bővülve támogatta a Siemens anyaház Magyarországgal való kereskedelmi tevékenységét. Az első, ismét teljes tulajdonú Siemens-vállalat, a Siemens Kft. 1990-ben alakult meg a Sicontact Kft. kivásárlása révén. Ezt követően – az állami ipar privatizációja során, illetve további akvizíciók révén – kirajzolódtak az új hazai Siemens-csoport körvonalai.

Siemens tulajdonba került és vált a hazai Siemens-csoport tagjává többek között a magyar híradástechnikai ipar nagy hagyományokkal rendelkező, 1875-ben alapított vállalata, amely 1900-től működött Telefongyár Rt. (Terta) néven és tevékenységét a 2001-től a Siemens Telefongyár Kft. keretében és néven folytatta. Az 1963-ban alapított állami Villanyszerelőipari Vállalatnak többségi üzletrésze 1994-ben. A vállalat később VIV Rt. néven működött a Siemens Kft.-vel való fúziójáig. Az 1960-ban megalakult csepeli Transzformátorgyár, amelynek részvényeit a Siemens AG 1996-ban szerezte meg, és amelynek neve ennek során Siemens Transzformátor Kft-re változott. Az 1953-ban létrehozott Erőműjavító és Karbantartó Vállalat (Erőkar), amely 1997-ben történt privatizációjakor Erőkar Rt. néven vált először a Siemens és a Deutsche Babcock közös vállalatává, majd 2001-ben a Siemens 100%-os tulajdonává (Siemens Erőműtechnika Kft.)

A magyarországi Siemens-csoport a 2008-as üzleti évben összesen 11 céget (vállalatot, leány- ill. vegyesvállalatot) számlált.

A 2011/12-es üzleti évben végbement integrációs folyamatot – a Siemens Zrt., a Siemens Transzformátor Kft. és a Siemens Erőműtechnika Kft. összevonását – követően a Siemens konszolidált vállalatcsoportot alkotó négy vállalat a Siemens Zrt., a Siemens Audiológia Kft., a Siemens PSE Kft. és az evosoft Hungary Kft.

2015-től a Siemens magyarországi cégcsoportot a Siemens Zrt. a Siemens Healthcare Kft. és az evosoft Hungary Kft. alkotja.

A Siemens Magyarországon évszámokban:

1887: Az első elektromos villamos működésbe lép Budapesten.

1890: A Siemens & Halske bécsi leányvállalata technikai irodát nyit Budapesten.

1893: Az első áramfejlesztő erőmű megépüs Salgótarjánban.

1896: A kontinentális Európa első földalatti vasútja működésbe lép Budapesten

1900: A Siemens & Halske budapesti technikai irodája részvényes céggé alakul át.

1902: Budapesten megalakul a Magyar Schuckert Művek Villamossági Rt.

1904: A Magyar Schuckert Művek Villamossági Rt. egyesül a Siemens & Halske budapesti leányvállalatával, így létrejön a Magyar Siemens-Schuckert Művek Rt., melyet az Anyacég Osztrák leányvállata irányít. 

1913: A cég a Gyömrői úton Kábelgyárat építtet, és felszereli a Magyar Nemzeti Vasúttársaságot az első automata telefon- és órarendszerrel.

1925: A cég megépíti az első rádióállomást.

1929: Megalakul a Siemens-Reiniger-Veifa Rt. és kialakítja a saját termelőüzemeit.

1934: A Siemens & Halske Budapest összeolvad a Magyar Siemens-Schuckert Művek Rt.-vel, így létrejön a Magyar Siemens Művek. 

1946: A Szovjetúnió államosítja a Magyar Siemens Műveket, 1951-től Budapesti Villamosgép- és Kábelgyár néven működik tovább. 

1970: A német Siemens ügynökségi megállapodást köt az Intercooperations Rt.-vel Siemens termékek forgalmazására Magyarországon.

1971: Szerződés a Budapesti Közlekedési Hatósággal egy adatfeldolgozó rendszer beszállítására.

1974: A Siemens és az Intercooperations Rt. megalapítják a Sicontact Kft.-t.

1981: A Sicontact Kft. leszállítja a budapesti metró részére az első folyamatszámító rendszerét.

1990: A Sicontact Kft.-t átnevezik Siemens Kft.-vé.

1994: Magalakul a Siemens Rt. Magyarország, mely összefogja az országban a Siemens tevékenységeit. A központ Budapest lesz. 

1995: A Budapesti Irányítási Központ légiirányítási rendszert rendel a cégtől.

1998: A Siemens számos magyar vasútvonalat villamosít. 

2006: A cég felszereli a budapesti 2-es metrót egy teljesen automata üzemeltetési rendszerrel. 

2006: Feltűnik a budapesti Nagykörúton a Siemens Combino villamos.

2011: Elkészül a környezetbarát technológiával működő gönyűi erőmű.

2012: Elindul a duális képzés a Siemens Professional Education kereteiben.

2013: Elektronikus biztosító-berendezések kiépítése a Kelenföld-Székesfehérvár vasútvonalon.

2014: Siemens automatikus vonatvezérlés, áramellátás és kommunikációs rendszer kiépítése a budapesti 4-es metró vonalán.

2015: Elektromos munkálatok, a közvilágítás és a jelzőlámpák felújítása a budapesti 1-es és 3-as villamosvonal rekonstrukciója keretében.