Siemens Világszerte

1847 decemberében Werner von Siemens a következőt írta bátyjának, Williamnak: „eldöntöttem, hogy távíróval csinálok karriert”.  A karrierépítés alapötlete az volt, hogy a betűmutatós távírót szivardobozokból, ónlemezből, vasdarabokból és szigetelt rézdrótból építi meg.

Werner von Siemens, Johann Georg Halske és Werner unokatestvére, Johann Georg Siemens (aki hozzájárult a kezdőtőkéhez) 1847. október 1-jén írt alá partneri megállapodást. Kevesebb mint két hét múlva aláírták szerződést, amellyel 1847. október 12-én megkezdte működését a Siemens & Halske Távíróépítő Vállalat Berlinben.

A kezdetben 10 munkatárssal üzemelő vállalat pár éven belül nemzetközi szinten működő elektrotechnikai céggé nőtte ki magát, amely növekvő számban tartott fenn kirendeltségeket európai országokban. A távíróépítő céget nemzetközi szinten is elismerték az olyan, komplex technikai megoldásokkal és jelentős üzleti kockázattal járó beruházások sikeres megvalósításáért, mint az indoeurópai távíró vonal kiépítése, vagy az első transzatlanti távírókábel lefektetése. 1892-re, Werner von Siemens halálának idejére, a vállalat közel 20 millió márka bevételt generált és 6500 főt foglalkoztatott világszerte, közülük 1725 munkavállalót Németországon kívül.

Ma a Siemens technológia- és piacvezető pozíciókat foglal el üzleti tevékenységével a Power and Gas, Wind Power and Renewables, Power Generation Services, Energy Management, Building Technologies, Mobility, Digital Factory, Process Industries and Drives és Healthcare divíziókban. Mintegy 400 000 alkalmazottal a Siemens személyre szabott megoldásokat kínál ügyfeleinek a világ több mint 190 országában.