Beépített oltó rendszerek

Rendszer ismertető

Nagy értékű elektromos berendezések, számítógép helyiségek, telefonközpontok, transzformátorok tűzvédelmének csak az első lépése a korai megbízható jelzés. Ilyen esetekben a tűz által okozott kár minimalizálására automatikus oltást alkalmaznak.


Az említett területeken az oltást oltó gázzal végzik. Az oltógáz lehet természetes gáz, amely a légkörben természetes formában előfordul ilyen pl. a nitrogén, az argon vagy a széndioxid , és lehet mesterséges gáz pl. a korábban elterjedt halon, vagy a ma világszerte alkalmazott FM200® gáz. Miután a halon típusú oltógázokat az ózonrétegre gyakorolt káros hatásuk miatt világszerte betiltották, számos vegyiüzem kísérletezett ki különböző halon helyettesítő vegyi oltógázokat.

A Siemens széles körű vizsgálatokat folytatott arra vonatkozóan, hogy a rendelkezésre álló halon-helyettesítők közül melyik lehet az, amelyik az alábbiaknak a leginkább megfelel: Minden esetben megbízhatóan képes a tüzet eloltani. Az oltás során az oltóanyag nem veszélyezteti a benntartózkodók egészségét. Az oltás során sem az oltóanyag, sem az abból keletkező anyagok nem tesznek kárt az oltott térben található berendezésekben. Az ún. ODP faktor nulla, azaz nem károsítja az ózonréteget. GWP (globális felmelegedés) faktora alacsony. Néhány év alatt lebomlik, azaz eltűnik a légkörből. Adott térfogat oltásához a halogénhoz hasonló mennyiség szükséges., így a korábban létesült halonnal oltó rendszerek csővezetékei felhasználhatók.

A kísérletek során néhány gáz esetében a gyártó által közölt koncentrációnál nem következett be oltás, más vizsgált gázok ODP faktora nem nulla, vagy több ezer év alatt sem tűnnek el a légkörből.

A Siemens a mindenre kiterjedő vizsgálatok eredményeképpen az USA-beli Great Lakes vállalat FM200® nevű oltógázát találta megfelelőnek, és ezt vezette be halon-helyettesítő oltógázként a teljes csoporton belül. A döntés később beigazolódott: több más vizsgált gázzal szemben az FM200® ma már a világ minden olyan országában jóváhagyással rendelkezik, ahol vegyi gázok oltásra történő alkalmazását engedélyezik. Az automatikus oltást a Siemens oltásvezérlő központja vezérli, a hozzá csatlakozó AlgoRex® vagy SintesoTM érzékelők jelzésére. A központ programozása lehetővé teszi, hogy az oltás csak két automatikus érzékelő egy időben történő riasztása esetén indulhasson el.

Siemens Center Of Competence

A környező országok oltó rendszereinek tervezésére, kivitelezésére létrehozott központ, amelynek központja Bécsben található.


2012.10.15. | Author: Name