Beléptető rendszerek

Közintézmények, bankok, irodaházak, oktatási, kereskedelmi és ipari létesítmények biztonságtechnikája napjainkban már el sem képzelhető beléptető rendszer nélkül. Ennek főbb feladatai:


- segítségével rugalmasan meghatározható legyen, hogy ki, mikor és hol léphet be

- az események rögzítésre kerüljenek és később visszakereshetők legyenek

Az ellenőrzési pontokon kártyaolvasókat szerelünk fel, amelyek adatbuszon (RS485, LAN, WAN) csatlakoznak a vezérlő egységekhez, a vezérlő egységek pedig a rendszer számítógépes grafikus munkaállomásaihoz. Ilyen módon több ezer olvasóból álló rendszereket lehet építeni, amelyek egy vállalat egymástól több ezer kilométerre fekvő telephelyeit is összefoghatják.


A kártya bemutatása esetén az olvasó leolvassa a kártya azonosítóját, majd a vezérlő egység eldönti, hogy a kártya az adott helyen, az adott időben rendelkezik-e belépési jogosultsággal. Ha igen, kiadja az ajtónak a nyitó vezérlést, és az esemény rögzítésre kerül. Ha nem, az elutasított próbálkozás kerül rögzítésre. Az ajtókat nyitásérzékelőkkel lehet felszerelni, amelyek lehetővé teszik a biztonsági szolgálat riasztását, ha az ajtót kitámasztották, vagy felfeszítették.

Kártyák

Az alkalmazható kártyák tekintetében ma már legelterjedtebbek az érintés nélkül működő digitális passzív kártyák, amelyek számtalan előnnyel rendelkeznek a korábban gyakran használt mágnescsíkos típusokkal szemben.

A Siemens – megoldás

A SiPass® rendszerek képesek mind a mágnescsíkos, mind az induktív elven működő, mind pedig a passzív, érintés nélkül működő technológiák akár vegyes alkalmazására is. A Quadrakey típusú kártya pl. használható mágnescsíkos olvasókhoz, és érintés nélkül működő digitális olvasókhoz is, sőt a beépített chip révén smart kártyaként megoldható vele akár a vállalati kantinban történő fizetés is. A kártyákra ún. grafikus megszemélyesítő rendszer segítségével felvihető a vállalat logója, színkódok, a tulajdonos fényképe, neve, stb. ilyen módon a kártya igazolványként is használható.

2012.11.23. | Author: Name