Tűzjelző rendszerek

Bevezető

Több, mint 160 évvel ezelőtt az első tűzjelző (Siemens, 1851) és közel 70 évvel ezelőtt az első automatikus füstérzékelő (Cerberus, 1943) megalkotásával elindult annak a hatalmas tudásanyagnak és tapasztalatnak a gyűjtése, amely lehetővé teszi, hogy a Siemens a tűzjelző rendszerek területén vezető szerepet töltsön be a világban. A siker titka a folyamatos innováció, a legmodernebb gyártási technológiák alkalmazása és a garantáltan magas minőség.Sinteso tűzjelző család: a jelen és a jövő érzékelő rendszere

Sinteso - a tűzérzékelés új dimenziója

A korunk technikai színvonalának megfelelő tűzjelző érzékelőknek a lehető leggyorsabban jelezniük kell a veszélyes füst-, és hőképződést, hogy a veszélyes területen tartózkodók figyelmeztetése és megbízható kommunikációs csatornán a tűzoltósági átjelzés is megtörténhessen. Ezzel egyidejűleg, a környezetből érkező zavarjelek és jelenségek hatására előforduló, téves riasztások számának minimalizálása legalább ennyire fontos. Az új Sinteso termékcsaláddal a Siemens mindenfajta alkalmazáshoz költséghatékony, rugalmas és rendkívül megbízható tűzjelző rendszert kínál.

A biztonságos környezet és az akadálymentes munkafolyamatok mind az egyén, mind a cégek számára nagyon fontosak. Az emberi és vagyoni értékeket fenyegető tűzveszély által okozott fennakadások nem várt gazdasági következményekkel járnak (termeléskiesés, hatékonyság romlása). A Siemens, a tűzvédelem területén évtizedek óta folytatott intenzív kutatásnak köszönhetően megoldásokat kínál az emberi és infrastrukturális értékek védelmére. A Siemens Building Technologies ágazat legújabb fejlesztéseinek eredménye a Sinteso tűzjelző rendszer. Az S-line érzékelő család az összetettebb alkalmazásokhoz, a C-line család a normál körülmények között üzemelő rendszerekhez javasolt. Mindkét sorozatban szerepel neurális tűzérzékelő, széles-spektrumú füstérzékelő és hőérzékelő. A teljes család kiegészül lángérzékelővel, vonali füstérzékelővel, légcsatorna érzékelővel és olyan kiegészítőkkel, mint a vezérlő egységek, kézi jelzésadók, hurok-hangjelzők vagy teszt eszközök.


A szabadalmaztatott ASA (Advanced Signal Analysis) technológiának köszönhetően az S-line eszközei páratlan érzékelési megbízhatóságot garantálnak, szinte kizárva a zavarjelenségek (pl.: pára, kipufogó gázok, elektromágneses mezők) által okozott téves riasztásokat. A Siemens úttörő jelkiértékelési technológiája az algoritmusokra épülő korábbi megoldások továbbfejlesztése. Használatával minden tűztípusnál, még a legdurvább környezeti feltételek esetén is, egyedülálló érzékelési megbízhatóság érhető el. A feldolgozó áramkör az érzékelőre jutó jeleket matematikai komponensekre bontja, a beállított algoritmus szerint módosítja, majd összehasonlítja az eszköz memóriájában tárolt adatokkal. A megfelelő ASA paraméter használatával az alkalmazott algoritmus a várható tűzjellemzőkhöz és környezeti zavarokhoz igazítható minden egyes érzékelőben. A paraméter beállítások széles köre mellett, az ASA technológia elsöprő erejét az adja, hogy valós idejű jelfeldolgozása az algoritmusok dinamikus változtatásával a lehető legpontosabban képezi le az érzékelő környezetében zajló folyamatokat. Tipikus alkalmazásai: ipari termelő egységek, tiszta terek, parkolóházak, erőművek stb.


A neurális multikritérium érzékelő két optikai füst-, és két hőérzékelő elemet tartalmaz. Az érzékelő lelke a opto-elektronikus mérőkamra, amely kívül tartja a zavaró külső fényeket és emellett megbízhatóan érzékeli a füstrészecskéket. Az optikai kamra két érzékelő elemet tartalmaz, amelyek két irányból vizsgálják a kamrába került füstöt. A két füst és két hőérzékelő elem jelzései intelligens elemzésen, összehasonlításon és kiértékelésen esnek át, az ASA technológiának köszönhetően, így megbízható érzékelést garantálnak mindenfajta tűztípus esetén. Emellett a füstrészecskék mérete és fajtája is értékelésre kerül, sőt az eszköz megkülönbözteti a világos és sötét részecskéket. Ennek köszönhetően az érzékelő különbséget képes tenni a füst valamint a gőz / vízpára között, amely a hagyományos optikai füstérzékelőknél gyakran okoz téves riasztást.

Ezeken túlmenően, a multi-kritériumos érzékelő előre konfigurálható a védendő terület tulajdonságainak figyelembe vételével. Egy kórházi szobában keletkező parázsló tűz, vagy egy szintetikus anyagokat tároló helyiségben keletkező nyílt lánggal égő tűz érzékelése sokkal korábban és sokkal megbízhatóbban történik meg, az előre kiválasztott optimális ASA paraméter beállításnak köszönhetően.

Szabad hálózati topológia

A legtökéletesebb tűzjelző érzékelő is csak annyira lehet hatékony, amennyire a tűzjelző központhoz őt kapcsoló kommunikációs hálózat. Az FDnet (Field Device Network) hálózati technológiát speciálisan a Sinteso termékcsaládhoz fejlesztették ki, hogy a legnagyobb átviteli biztonságot és a gyors kommunikációt szavatolja a tűzjelző központ felé. A hálózat szabad konfigurálhatósága, vonalak, hurkok vagy T elágazások alkalmazhatósága rugalmas és hatékony telepítést biztosít. Minden Sinteso periféria tápellátása a FDnet-en keresztül történik, beleértve a vezérlő modulokat is. Az FDnet akár 3300 méter hosszúságú is lehet, alacsony kábelezési költségek mellett


A Siemens Building Technologies a Sinteso termékcsaládot Németországban és Ausztriában sikeresen bevezette és folyamatosan vezeti be a többi EU tagállamban is a 2005. év folyamán. A Sinteso érzékelők kompatibilisek a meglévő és új Siemens tűzjelző központokkal, és egyszerűen alkalmazhatóak a meglévő kábelezés felhasználásával. A Sinteso termékcsaláddal a Siemens Building Technologies egy haladó szemléletű, jövőbe mutató rendszert kínál, amely biztonságosan és gazdaságosan üzemeltethető az épület teljes életciklusán keresztül, függetlenül a későbbi bővítések vagy funkcióváltások hatásától.


Sinteso, az új tűzérzékelő család kiemelkedő érzékelési megbízhatóságot és zavartűrő képességet nyújt minden alkalmazásnál.

A két adó (A) által kibocsátott nyalábot a mérőkamrába (B) került részecskék eltérítik, így visszaverődést okoznak a vevőegységre (C). A két adó speciális elrendezése (két irányú visszaverődés) biztosítja, hogy mind a világos, mind a sötét füstrészecskék érzékelésre kerüljenek. A szabadalmaztatott labirintus (D) füstmentes környezetben elnyeli a kibocsátott vizsgáló nyalábot, megakadályozva ezzel a visszaverődések által okozott zavarokat. Az elemi szálak és por részecskék is itt ülepednek le. A külső hőmérsékletet két hőérzékelő méri.


A Sinteso jelfeldolgozása minden esetben az egyedi kockázatok és környezeti feltételek szerint állítható.


Cerberus PRO tűzjelző család: az elérhető technológia

Egyszerű, hatékony és biztonságos

A Cerberus PRO az automatikus konfiguráció segítségével egyszerűen telepíthető, így csökkentve a mérnöki munkaidőt. Hogyan működik? A tűzjelző hurkokon telepített érzékelők, jeladók, modulok és egyéb perifériák adatait a központ egyesével beolvassa, így az üzembe helyezés során már csak a zónák hozzárendelése marad hátra. A rendszer szinte „plug & play”-ként működik. A Cerberus PRO hatékony, így például a perifériákba integrált izolátoroknak köszönhetően a hurkokon fellépő rövidzár vagy szakadás a rendszeren gyorsan megkereshető (a hibát a központ lokalizálja és az LCD kijelzőjén a helyét kiírja). Nincs kompromisszum, csak izolátoros termékek a hurkon. A Cerberus PRO biztonságos, mely nemcsak a hatékony és fejlett érzékelőknek hanem a Siemens svájci gyára által gyártott központok párhuzamos jelfeldolgozásának is köszönhető (gyakorlatilag két központ van elrejtve egyben) így az esetlegesen fellépő központi processzor hiba esetén a panel csökkentett üzemmódban működőképes marad és a hibajelzéseket továbbra is át tudja jelezni (tűzjelzés, központ hiba, ...), továbbá az előre definiált I/O modulokat aktiválni tudja.


Flexibilis A-tól Z-ig

A Cerberus PRO segítségével a feladatnak megfelelő rendszer építhető, az egyszerű egy hurkos rendszertől egészen a nagy rendszerekig, legyen az akár egy egyetem, bevásárlóközpont vagy egy távfelügyelettel ellátott irodaház akár 16 hálózatba kötött központtal és 240km-es kábelhálózattal. A rendszer ideálisan alakítható az objektumhoz, például ütemezett evakuálási funkció, C-WEB segítségével több kisebb központ elhelyezése egy nagy helyett, vagy akár grafikus felügyeleti rendszerhez is könnyen illeszthető (MM8000).


Szerviz barát

A Cerberus PRO teljes körű szervizelhetőséget kínál a rendszerhez, így például vonalteszter segítségével az üzembe helyezés előtt a telepítési hibák könnyen felderíthetők. Az egyéb teszt készülékek (tesztlámpák, érzékelő tesztelők, teszt gázok) is nagy segítséget nyújtanak abban, hogy a telepítési hibák könnyen azonosíthatók legyenek. A központok LAN-on keresztül távolról is elérhetők, így nem feltétlenül szükséges a helyszíni jelenlét a hibák kiolvasásához vagy akár egy firmware frissítéshez. A távoli elérés nagymértékben segíti a szervizelőt, így egy hiba bejelentés esetén a szakember már felkészülten, a hiba ismeretében indulhat a központhoz.


Speciális érzékelők

A Cerberus PRO rendszerhez természetesen illeszthetők speciális termékek is úgymint nagy megbízhatóságú vonali, illetve lángérzékelők vagy akár légcsatorna vagy aspirációs érzékelők is. Amennyiben tűz- és robbanásbiztos területen kell tűzvédelmet megoldani úgy a Cerberus PRO ebben az esetben is teljeskörű megoldást biztosít.


AlgoRex tűzjelző család: a dicső múlt érzékelő rendszere

1. Érzékelő algoritmus

4 alap innováció, amellyel egyetlen más tűzjelző rendszer sem rendelkezik:


A jelfeldolgozást vezérlő számítási összefüggések, amelyeket a Cerberus által végzett tűzkísérleti eredmények alapján dolgoztak ki. Az érzékelőfejbe épített számítógép a szenzor által érzékelt jelenségeket matematikai komponensekre bontja, és összehasonlítja az adott alkalmazási területre jellemző beprogramozott görbékkel. Az érzékelési viselkedés dinamikus, azaz az érzékelő képes alkalmazkodni a környezetéhez.

2. Neurális hálózattal működő többszenzoros érzékelő

A neurális hálózatokat olyan feladatokra használják, ahol rövid idő alatt nagy mennyiségű adat gyors és biztos statisztikai kiértékelése szükséges (pl. arcfelismerés, beszédfelismerés vagy a tűzfejlődés jelei).


3. Automatikus alkalmazásellenőrzés

Az érzékelő folyamatosan ellenőrzi, hogy az alkalmazás jellegének megfelelő algoritmust töltötték-e rá. Amennyiben nem, azt jelzi a karbantartóknak. Ezáltal a rendszer a karbantartás során egyre pontosabban illeszkedik az alkalmazási környezethez.

4. Interaktív digitális technika elosztott adatfeldolgozással és érzékelő intelligenciával

Rendkivüli üzembiztonság A jelfeldolgozási és adatátviteli sebesség független az érzékelők számától, hiszen a jelfeldolgozás és kiértékelés az érzékelőben történik, a központ felé csak az eredmény kerül továbbításra. A kompetencia és a felelősség egyértelmű kiosztása: az érzékelők felelnek a jelfeldolgozásért, a központ pedig a riasztás-szervezésért és a vezérlésekért.

EREDMÉNY: A megtévesztő hatások elnyomása anélkül, hogy a valós tüzekre való érzékenység csökkenne. A telepített 7 millió AlgoRexR érzékelő viselkedése alapján készített statisztika szerint átlagosan 20-szor kisebb a téves riasztás valószínűsége, mint bármely más rendszernél.

Egyéb fontos rendszerjellemzők:

Max. 12000 érzékelő/rendszer, több rendszer összekapcsolásával korlátlan kapacitás Max. 15 db 240*128 pixeles LCD kezelő egység Segédkezelők és tablók számára beépített LON interface Beépített nyomtató interface Kommunikációs kártya Pager illesztő kártya Duplex kommunikáció a Cerberus LMS Modular felügyeleti rendszerrel Korlátlan programozható vezérlési lehetőségek Max. 128 cím/hurok Minden hurok visszatérő típusú Minden érzékelő rendelkezik izolátor funkcióval Jelzővonal hiba, szakadás, rövidzárlat vagy földzárlat esetén egyetlen érzékelő sem esik ki a működésből Minden érzékelőre csatlakoztatható másodkijelző és hangjelző Teljeskörű érzékelő választék T topológia kialakítható Vonali címzett bemeneti, vezérlő és hagyományos vonal illesztő modulok Rb-s környezetben alkalmazható érzékelők Interaktív hurok esetén a fizikai kábelezéstől függetlenül bármely érzékelő képes vezérelni bármely másodkijelzőt .

Migrációs, modernizációs lehetőségek

Régi, elavult érzékelő rendszer, vagy meghibásodott központ esetén  ajánljuk figyelmébe migrációs és modernizáció szolgáltatásunkat.


2012.10.15. | Author: Name