Védelemtechnika

Kapcsolóberendezések védelmeként mára a digitális készülékek mindenütt elterjedtek. A Siemens SIPROTEC4 termékvonala a legegyszerűbb digitális védelmi készüléktől a legbonyolultabb komplex készülékekig terjed, melyek ellátják a védelmi, vezérlési, mérési és ellenőrzési funkciókat. Védelmeink széles funkcióspektrummal rendelkeznek, úgymint

  • leágazásvédelem,

  • objektumvédelem (transzformátor, generátor, motor),

  • hálózatvédelem (gyűjtősín, távvezeték),

  • speciális funkciók (szinkronellenőrzés és kapcsolás, megszakító beragadásvédelme, vektorugrás védelem stb.)

A Siemens SIPROTEC4 védelmi készülékcsaládjának minden tagja korszerű digitális kivitelű, mely a felhasználók részére magas megbízhatóságot, könnyű kezelhetőséget és nyílt kommunikációt biztosít.A Siemens védelmek egyazon szoftverrel, a DIGSI4 paraméterező és kiértékelő programmal kezelhetők, amely hasznos segítséget nyújt az üzembe helyezés és üzemvitel során is.


Alkalmazási terület

A SIPROTEC4 típusú készülékek olyan, digitális elven működő védelmi készülékek, amelyek között vezérlési és felügyeleti feladatok ellátására alkalmas eszközök is találhatók. Ezáltal támogatják az alkalmazó gazdaságos üzemvitelét és gondoskodnak a fogyasztók biztos villamosenergia-ellátásáról.

A helyi kezelés ergonómiai szempontok figyelembevételével került kialakításra. A SIPROTEC4 típusú készülékek mellett olyan meggyőző érvek szólnak, mint az egységes kialakítás, a nagyméretű, jól leolvasható kijelzők és a funkcióterjedelem olyan szintje, amely a védelmi és irányítástechnika teljesen új minőségi fogalmát képviseli.

A nagy teljesítményű mikroprocesszor alkalmazása, illetve a mérési értékek digitális előkészítése és feldolgozása teljesen kiszűri a nagyobb frekvenciájú tranziens folyamatok hatásait és az egyenáramú összetevőket. A védelmi funkció a mért villamos mennyiségek alapharmonikusát dolgozza fel, a túlterhelés-védelem az effektív értékeket értékeli.

Az integrált logikai funkciók lehetővé teszik az alkalmazó számára, hogy grafikus programozói felületen keresztül az adott leágazásban egyedi funkciókat valósítson meg (pl. reteszelések), automatizálja a kapcsolóberendezést vagy felhasználó által definiált jelzéseket generáljon.


Kommunikáció

A SIPROTEC4 típusú készülékek maximálisan 3 típusú kommunikációs csatlakozási felülettel rendelkeznek:

  • Előlapi csatlakozási felület PC csatlakoztatásához

  • Rendszercsatlakozási felület irányítási rendszer csatlakoztatásához IEC 60870-5-103, IEC 61850/Ethernet, PROFIBUS FMS/DP, MODBUS RTU, DNP 3.0 révén

  • Hátoldali szervizcsatlakozási felület PC vagy termobox csatlakoztatásához

Időszinkronizálást digitális bemeneten, IRIG B illetve DCF 77 felületen vagy irányítástechnikán keresztül lehet megvalósítani.


Kapcsolód információ