Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

 

2014. január 1.

Projekttalálkozó

2013. augusztus 12-14-én a Siemens Zrt. Gizella utcai telephelyén, illetve a BME Q épületében került sor arra a találkozóra, melyen a projekt első féléves eredményeit prezentálták, illetve megvitatták a következő lépéseket. A projekttalálkozón részt vett a Siemens CT képviselője is.

A projekt eredményei közül kiemelték a holtidő-kompenzálási módszereket (hardver és szoftver alapú, valamint kombinált), illetve a holtidő-becslés alapján működő algoritmusok első eredményeit. Megbeszélték a Siemens Zrt. és a BME közös fejlesztésével megvalósuló hardware-in-the-loop (HIL) szimulátorral kapcsolatos kérdéseket. Ezen kívül a német vendégek számára bemutatták a projekt keretein belül épülő nagyáramú laboratóriumot is a BME Q épületének alagsorában.

A képen Dr. Balogh Attila (BME), Dr. Varjasi István (BME) és Sebastian Nielebock (Siemens Corporate Technology) látható.


Műszaki egyeztetés a Siemens AG képviselőivel (2013.08.15.)

A projekttalálkozó után Budapestre látogatott Dr. Rolf Hellinger (Siemens CT), illetve Sebastian Nielebock (Siemens CT) is.

Az egyeztetések főként a holtidő kompenzációs eljárásokról, valamint a HIL szimulátorról szóltak, illetve definiálták a további fejlesztési irányokat.

A képen (balról-jobbra) Futó András (BME), Debreceni Tibor (Siemens Zrt.), Dr. Varjasi István (BME), Sebastian Nielebock (Siemens CT) és Vereczki György (Siemens Zrt) látható.


Október 16-i kutatás-fejlesztési fórum a BME-n

A csapat tagjai októberben ismét egyeztettek a német partnerekkel. A találkozón részt vett Artur Lederhofer (Siemens Industrial Automation) is, aki a Pannon Egyetemmel kialakított együttműködés kapcsán látogatott hazánkba.

Ezen az alkalmon a projektben résztvevők mellett a Siemens Késmárk utcai telephelyének (Lajkó Sándor), illetve a II. Rákóczi Ferenc úti telephelyének (Hipszki Gyula, Bajai László) kutatás-fejlesztéssel foglalkozó képviselői is megjelentek. Artur Lederhofer prezentálta az ipari automatizáláson belüli tevékenységüket, illetve a projekt résztvevői meghívást kaptak Nürnbergbe, ahol az Industrial Automation által létrehozott laboratóriumokat lesz lehetőségük megtekinteni. A látogatásra 2014 februárjában kerül sor.

Dr. Járdán R. Kálmán (jobbra, BME) mutatja be Artur Lederhofer úrnak (középen, Siemens IA) az általuk végzett legfrissebb kutatási és fejlesztési eredményeket. A képen Zeitler Balázs (Siemens Zrt.) és Debreceni Tibor (Siemens Zrt) is érdeklődéssel figyeli e prezentációt.


EU-InverterTech Roadshow

A projekt egy éves évfordulójához közeledve a projekt résztvevői egy látogatás keretein belül az anyaházi fejlesztőcsapatoknak mutatták be az elért eredményeket Németországban, 2013. december 3. és 5. közt.

Az eseményen részt vett a Siemens részéről Vereczki György, a projekt műszaki koordinátora, Zeitler Balázs, kutatás-fejlesztési projektmenedzser, Dr. Balázs Gergely György, a kutatás-fejlesztési csapat tagja, illetve Debreceni Tibor, a HIL szimulátor fejlesztői csapatának tagja. A BME-t Dr. Varjasi István egyetemi docens és Futó András doktorandusz képviselte.

A Münchenben és Erlangenben lezajlott három napos eseményen a projekt legfontosabb modulját, a virtuális tesztkörnyezetet biztosító HIL szimulátort mutatták be, valamint a különféle technikai részletek, például a holtidő-kompenzáció is fókuszba került. Továbbá ismertették a fejlesztés piaci versenyelőnyeit a már piacon lévő alternatívákkal szemben. A BME-vel közösen fejlesztett HIL szimulátor sikerét jól mutatja, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel idén február végén újra bemutatják Németországban.

Az alábbi fotó a sikeres müncheni bemutató után készült.


Dr. Varjasi István (BME) és Debreceni Tibor (Siemens Zrt.) mutatja be a HIL szimulátort működés közben. A résztvevők falra kivetítve láthatták a jó felbontású mérési eredményeket a HIL szimulátor működéséről.


A Siemens Zrt. és BME munkatársai közösen mutatják be a Siemens S120 MM moduljához kapcsolódó HIL szimulátort a Siemens AG munkatársainak