Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

A projekt kulcsfontosságú eseményei 2014-ben

2014. december 20.

2014. január 30-án beüzemelésre került a Hardver-in-the-Loop (HIL) szimulátor. 
A kutató-fejlesztő munkánk eredményeként elkészült egy Nexys 4 kártya alapú HIL szimulátor, amihez egy saját interfész kártyát fejlesztettünk. Az alábbi képen a kifejlesztett HIL szimulátor beüzemelése látható, amint Kökényesi Tamás (BME) és Debreceni Tibor (Siemens Zrt.) éleszti fel az elkészült eszközt a BME Q épületének I. emeleti laborjában.


Februárban elkészült a resolver modul a HIL szimulátorhoz, teszteléséhez Siemens resolvert használtunk. A tesztelést a BME Q épületének I. emeleti laborjában végeztük el. Az alábbi képen a tesztet készíti elő (balról jobbra) Dr. Varjasi István (BME), Futó András (BME), Kökényesi Tamás (BME) és Dr. Balogh Attila (BME). 


2014. február végén a kutatócsoportunk Münchenben utazott a Siemens AG egyik kutatási-fejleszési részlegéhez. A kifejlesztett HIL szimulátort bemutattuk a Siemens AG szakembereinek. A képen a bemutató előkészületei láthatók, amelyen Dr. Varjasi István (BME) és Debreceni Tibor (Siemens Zrt.) áll az előtérben, mögöttük Christian Bachmann (Siemens AG), Marco Cyriacks (Siemens AG) és Dominik Bergmann (Siemens AG) figyelik a bemutatót a Siemens AG müncheni központjában.


Dr. Frank Anton, a Siemens AG Traction Drives üzleti területének vezetője 2014. áprilisában ellátogatott Budapestre, akinek bemutattuk a projekt eredményeit. A képen a bemutató előkészületei láthatók, amelyen Dr. Balázs Gergely (Siemens Zrt.) és Debreceni Tibor (Siemens Zrt.) állítja össze a prezentációra szánt eszközöket a Siemens Zrt. Gizella utcai telephelyén.


A projekt eredményeit júniusban prezentáltuk az evosoft Hungary szoftverfejlesztő kollégáinak. A képen a kifejlesztett HIL szimulátort nézik meg, amit Debreceni Tibor (Siemens Zrt.) és Dr. Balázs Gergely (Siemens Zrt.) mutat be Dr. Gadó Péternek (evosoft), Végh Tamásnak (evosoft), Szabó Endrének (evosoft) és Ivanov Andrejnek (evosoft) az evosoft Hungary budapesti központjában.


A projekt kutatói készülnek a Siemens AG látogatására (2014.07.16.). Dr. Balázs Gergely György, Debreceni Tibor és Flach Bence (Siemens Zrt) összeállítják és ellenőrizik a rendszerek működését a Siemens AG Traction Drives üzleti egységének látogatása előtt. Másnap a Siemens AG munkatársai megérkeztek, hogy megtekintsék a projektben kifejlesztett rendszereket.A Budapesti Műszaki Egyetemen a hallgatók által megalapított BMEmotion 2014 júliusában fogadta a Siemens hazai és külföldi munkatársait. A magyar Siemenset a KMR projekt résztvevőin kívül a csepeli kutatási-fejlesztési részleg tagjai, még az anyaházat a járműhajtással foglalkozó részlegének vezetői képviselték.Dr. Frank Anton, a Siemens AG Traction Drive üzleti területének vezetője 2014 szeptemberében újabb látogatást tett a kutató-fejlesztő csapat irodájában, ahol a csapat tagjai ismertették a projekt pillanatnyi állását, és közösen összegezték azon lehetőségeket, amelyekkel a projekt hozzájárulhat a Siemens innovációs portfóliójához, valamint bemutatták a fejlesztett akkumulátor felügyeleti rendszert.


2014 novemberében jelentős előrelépések történtek a projektben. A Hardver-in-the-Loop szimulátor széleskörű tesztelését végezte a BME Q. épület I. emeletén található laboratóriumban Debreceni Tibor és Durbák Norbert (Siemens Zrt.), valamint Dr. Varjasi István (BME), Kökényesi Tamás (BME) és Dr. Balázs Gergely György (Siemens Zrt.), akik az elkészült eszköz hardver és szoftver fejlesztéséhez is nagyban hozzájárultak.A nagyáramú mérőhely fő elemeinek összeépítése is novemberben fejeződött be. A BME Q. épületének alagsorában berendezett nagyáramú mérőhely fő alkotóelemei a helyükre kerültek. Ezt, valamint a mérőhely kialakításának menetét Dr. Balogh Attila (BME) ismertette.Prikler László (BME) ismertette a BME Villamos Energetika Tanszékén épülő mintarendszeren történt változtatásokat és az elvégzett méréseket a BME V1. épületében felépített laboratóriumban ugyancsak novemberben.


A Siemens Teljesítményelektronikai Laboratórium megnyitója (2014.12.04.)
A Siemens Gizella úti telephelyén a KMR projekt keretein belül megnyílt a teljesítményelektronikai laboratórium, amely lehetővé teszi többek között a megépített HIL egység további fejlesztését és kiterjedt specializálását a különböző igényeknek megfelelően. Az eseményen részt vett (balról jobbra) Papp Dávid Imre (az erőmű installációs részleg magyaroszági vezetője), Virágh Adrienn (kommunikációs igazgató), Debreceni Tibor (kutatómérnök), Dale A. Martin (a Siemens Zrt. vezérigazgatója), Medveczky András (az épülettechnológiai részleg vezetője) is.


Zeitler Balázs és Dr. Balázs Gergely György ismertette a kollégáknak a projekt és a laboratórium jelentőségét mind a Siemens, mind a magyar ipari fejlődés szempontjából.A labor megnyitóján Debreceni Tibor és Flach Bence közösen mutatták be a laboratóriumban található műszereket és alkalmazásukat, valamint ismertették a projektben zajló munkát a jelenlévők számára.


A KMR_12-1-2012-0188-as számú projekt megvalósítói a Siemens Zrt. részéről (balról jobbra): Zeitler Balázs, Debreceni Tibor, Hargitai Dóra, Dr. Balázs Gergely György, Flach Bence és Durbák Norbert.