Összhangban a technológiával

2014. november 24.

A Budapest Music Center új zenei központját távolról is ellenőrizhető, gyors beavatkozást lehetővé tevő épületfelügyelettel, valamint a rendezvénytechnikát támogató épülettechnológiával látták el.

A Budapest Music Center tavaly nyitotta meg négyezer négyzetméteres, új zenei központját a főváros kulturális és oktatási negyedének szívében, a Belso-Ferencvárosban. A központ számára kiválasztott régi bérházon a főfalakon kívül gyakorlatilag mindent át kellett alakítani; a tervezés és megvalósítás során minden szempont a hangzásnak, illetve a koncert- és stúdióhelyszínek különleges automatizálási és energetikai igényeinek lett alárendelve.

Mivel az épületben több stúdiófelvétel és koncert is folyhat egymással párhuzamosan, az energiahálózat kialakítása során kiemelt szempont volt, hogy az épület különböző funkciót betöltő részei külön szabályozható ellátással rendelkezzenek. Ennek a kialakításnak köszönhetően elkerülhetővé vált, hogy a hálózat egyes pontjain fellépő meghibásodások esetleg minden koncerthelyszínt és stúdióhelyiséget egyszerre megbénítsanak– felbecsülhetetlen kárt okozva a művészeknek.

A Siemens technológiájával megvalósított épületautomatizálási megoldások révén nemcsak a lokalizált energiafelhasználás, de a racionalizált fűtés, hűtés és árnyékolás is elérhetővé vált; ami jelentősen, 10-15 százalékkal mérsékli a központ energiaköltségeit. Az épület egyes szekcióinak áramellátását az ezzel megbízott munkatársak távfelügyeleti eszközök segítségével a világ bármely pontjáról szabályozhatják, így az esetleges meghibásodások rövid idő alatt kiküszöbölhetők. Az automatizálási rendszer lehetővé teszi az épület „valós idejű” üzemeltetését. Vagyis a beépített ellenőrző- és mérőkészülékek segítségével mindig annyi feszültség juttatható a hálózatba, amennyire épp szükség van.

A BMC egyike Magyarország legnagyobb, magánforrásból megvalósult kulturális intézményeinek. A hatékony épülettechnológiai kivitelezés azonban nemcsak a gazdaságos üzemeltetést elváró tulajdonosok, hanem a helyiségeket használó rendezvényszervezők és zenészek szempontjából is fontos. A központilag ellenőrizhető és gyors beavatkozást lehetővé tevő épületfelügyelet és a rendezvénytechnikát támogató megoldások a BMC számára behozhatatlan előnyt jelentenek más rendezvényhelyszínekkel szemben.

Szöveg: Heti Válasz