Csillagpontos ellátás

2014. november 24.

A miskolci kórház a fejlesztések révén biztonsággal ki tudja szolgálni a növekvő sürgősségi ellátási területet, beszerzéseinek köszönhetően hatékonyabbá vált mind az akut, mind a progresszív diagnosztikai ellátás.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház 2009 októberében uniós források felhasználásával indította el azt az összesen 12 milliárd forintos fejlesztési projektet, melynek célja, hogy az intézmény az észak-magyarországi régió ellátási központjává váljon. A Csillagpont Kórház megvalósításával – az országban egyedüliként – olyan helikopterleszállóval is rendelkező centrum jött létre, amely a traumatológiával és a neurotraumatológiával együtt magában foglalja az általános felnőtt és gyermek sürgősségi osztályt, illetve az intenzív ellátást.

A fejlesztési projekt keretében – melynek során egy központi épülettömbben többek között nyolc, már a jövő technológiájának megfelelő műtőt, valamint egy sürgősségi műtőt alakítottak ki – számos orvostechnikai és informatikai beszerzés is megvalósult. Mások mellett idetartozik egy új, Siemens Magnetom Verio 3 T MR készülék, két Siemens Multix Fusion digitális röntgen, egy új, 64 szeletes vizsgálati képet készítő CT berendezés, valamint egy Siemens Acuson X700-as ultrahang megvásárlása. Így a kórházban már meglévő 128 szeletes CT és 1,5 T MR biztosítja az emelkedett számú vizsgálatok elvégzését. Mivel az utóbbi években jelentősen emelkedett a kórházban az akut esetekben kért CT-vizsgálatok száma, az új készülék nagymértékben csökkentheti a várakozási időt – ezzel is elősegítve az ellátás színvonalának emelkedését. A „sokszeletes CT” használatával többrégiós vizsgálatok is elvégezhetők, vagyis a betegnek elég egyszer megjelennie ahhoz, hogy a testének két különböző területét feltérképezzék. A fejlesztés révén nagyságrendileg emelkedett a vizsgálati kapacitás, ami hozzájárult ahhoz,hogy a kórház fennakadások nélkül kiszolgálhassa a regionális központi szerepe miatt mintegy 250 ezer fővel bővített ellátási körét.

A kórház létrehozása során olyan sürgősségi rendszer jött létre, amely lehetővé teszi a betegutak lerövidülését és a gyorsabb, pontosabb és komfortosabb betegellátást. A nagyléptékű építkezés és átalakítás mellett összesen mintegy 3 milliárd forint értékű orvostechnikai beruházás valósult meg, ezzel korszerűbbé és hatékonyabbá vált a regionális központtá váló kórház működése.

Szöveg: Heti Válasz