Innovációval még hatékonyabb

2015. november 15.

A Gönyűi Erőmű megfelelő operatív intézkedésekkel és innovatív műszaki beruházásokkal a nehéz körülmények között is meg tudta állni a helyét a piacon. A Magyarország villamos energia szabályozásában  jelenleg is fontos szerepet ellátó erőmű az elmúlt időszakban minimális terhelésének csökkentésével növelte rugalmasságát, ezzel csökkentve veszteségeit és így növelve hatékonyságát.

Az utóbbi időben az alacsony nemzetközi szénárak és a nyomott CO2 kvótaárak miatt Európában a széntüzelésű erőművek elkezdték visszaszorítani a modernebb, környezetbarátabb technológiával működő gáztüzelésű erőműveket a szabályozási és nagykereskedelmi villamos energia piaconMivel ez a folyamat ütközik az Európai Unió klímapolitikájával, a jelenség valószínűleg csak átmeneti lesz. Ám jelen helyzetben – amíg nem kerül sor egy pozitív fordulatra – csak a legjobb gáztüzelésű erőművek tudnak talpon maradni.

A Győrtől nem messze található Gönyűi Erőmű Európában egyike azon keveseknek, amely a nehéz körülmények ellenére is fenn tudta tartani működését. A sikereiket egy sor költségcsökkentő és hatásfoknövelő operatív intézkedés és műszaki beruházás biztosította, ám a fennmaradáshoz új piaci termékek bevezetésére is szükség volt. A vezetők és munkatársak hozzáállásának köszönhető, hogy a trendek ellenére a tavalyi évet pozitív üzemi eredménnyel zárták.

A műszaki fejlesztések között kiemelkedő fontosságú volt az erőmű minimális terhelésének csökkentése. Ahhoz, hogy a működés során 250 MW helyett le tudjanak menni akár 210 MW-os teljesítményre is, a működés matematikai modellezésére, mérések és tesztek sorára volt szükség: meg kellett róla bizonyosodni, hogy a beavatkozások következtében megváltozott gőz-víz áramlási viszonyok nem károsítják a kazánt. A fejlesztéssel a csúcsidőn kívüli éjszakai időszakban keletkezett veszteségeiket 15 százalékkal tudták csökkenteni. Mivel emelkedett az erőmű szabályozási tartománya – összesen 40 MW-tal – az a szabályozói kapacitás is nőtt, amit fel tudnak ajánlani a MAVIR Zrt-nek (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító). Így a projekt közvetlenül a bevételre is hatással volt. A fejlesztés környezetvédelmi szempontból is előnyös, mivel az új terhelés-minimum kevesebb széndioxid kibocsátással jár, ami így a telephely CO2 kvóta költségeit is csökkenti.

A minimális terhelés csökkentésében – ahogy az erőmű megépítésében is - a Siemenst és a Siemens szakembereit választotta a vállalat partnernek. Az együttműködés folytatásaképpen a Werner von Siemens Hatékonysági Díj pályázatának lezárultát követően tovább csökkentették a minimális terhelést, úgy hogy közben a gázturbina hatásfokát is növelték.

Az erőmű ügyvezető igazgatója, Katona Zoltán elmondása szerint a hasonló beruházásokkal úgy próbálják hosszútávon fenntartani az erőmű működését és javítani a gazdaságosságát, hogy közben évről évre születik döntés a működés folytatásáról. Ám a tapasztalatok szerint minden évben történik valami, ami miatt fontos lesz az erőmű működtetése. Gönyű többször is bebizonyította, hogy számítani lehet rá, ha a villamos-energia rendszer stabilitását rendkívüli helyzetben kell fenntartani. Idén például az óriási szárazság és hőség alatt is komoly szükség volt a segítségükre.

Hazánk legmagasabb hatásfokú erőműve Gönyű az E.ON gáztüzelésű erőművi flottájában számos pilot projektnek is a helyszíne. A fejlesztések során nyert tapasztalatokat folyamatosan megosztják a vállalaton belül, így a kidolgozott ötleteket és megoldásokat később más telephelyeken is tudják használni.

Háttér- Az E.ON márkanév 2000 júniusában született meg Németországban, két meghatározó szolgáltató cég fúziójával. Ekkor jött létre az E.ON vállalatcsoport, amely mára a világ legnagyobb befektetői kézben lévő energiavállalata, egyben Európa vezető energiamárkája. Magyarországon a jogelődjeiken keresztül 1995 óta vannak jelen.A budapesti székhelyű E.ON Erőművek Kft. az E.ON Kraftwerke GmbH 100 százalékos leányvállalataként 2006. május 18-án jött létre. A cég száz megawatt (MW) teljesítmény feletti erőműveket létesít és üzemeltet. Az első ilyen megvalósult projekt a Gönyűi Erőmű volt.