Üzemi fűtés hulladékhővel

2014. november 24.

A FAG Magyarország Ipari Kft. a beruházás révén nagyjából 60 százalékkal csökkentette telephelyének fűtési fosszilisenergia-igényét. Egy kapcsolódó fejlesztés akár további évi hárommillió forinttal mérsékelheti az üzem gázteljesítmény-lekötési költségét.

Az ipar és az autógyártás számára különböző csapágyakat előállító FAG Magyarország Ipari Kft. két, egymáshoz kapcsolódó fejlesztése révén összesen évi kilencmillió forintos költségmegtakarítást ért el. A termelés növekedésével arányosan emelkedő energiaköltségek lefaragásához a cég a gyártás során keletkező hulladékhő fűtési célú hasznosításáról és egy gázfogyasztást optimalizáló rendszer bevezetéséről döntött.

A társaság a gyártáshoz használt technológiai berendezések és folyamatok működtetéséhez sűrített levegőt alkalmaz, melyet nyolc, összesen 946 kW teljesítményű, léghűtéses csavarkompresszor szolgáltat. Az eszközök üzemeltetése során felszabaduló nagy mennyiségű hőenergia 18-25 százaléka elsősorban a megtermelt sűrített levegővel távozik, míg a maradék 75-82 százalékot az olajhűtő vonja el. A FAG Magyarország Kft. az így keletkező veszteség csökkentése érdekében hatékonyságnövelő beruházást indított, mellyel elérték, hogy a kompreszszorok működtetése közben termelődő hulladékhő a csarnok fűtésénél és a melegvíz előállításánál hasznosuljon.

Az időközben végrehajtott technológiai bővítés miatt azonban a vállalat gázlekötése a hidegebb téli hónapokban így is emelkedett volna, ezért a FAG Magyarország Kft. a beruházás második szakaszaként egy gázfogyasztás-felügyeleti rendszert is kiépített. A felhasznált gáz mennyiségét folyamatosan ellenőrző berendezés automatikusan csökkenti a kazán teljesítményét, amint a fogyasztás megközelíti a lekötési határértéket – a kieső fűtést pedig a kompresszoroknál működő hővisszanyerő rendszerekkel kompenzálja.

Az energiatakarékossági fejlesztéshez a FAG Magyarország Kft. a Siemens hardveres és szoftveres megoldásait vette igénybe; többek között ilyen technológiai eszköz végzi a kompresszoroknál keletkező hulladékhő hasznosítását megvalósító rendszer, illetve a gázkazánok vezérlését. Az üzemcsarnok energiafelhasználását korszerűsítő beruházások és a fogyasztás optimalizálása révén részben kiválthatóvá vált a gyár 1750 kW hőteljesítményű kazánja, és nagyságrendekkel csökkent a telephely éves fűtési költsége.

Szöveg: Heti Válasz