Digitalizált radiológiai betegellátás

2015. november 15.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban a hagyományos röntgen berendezéseket, az elavult röntgenfilm alapú felvételtechnikát korszerű direkt digitális technológia váltotta fel. A radiológiai vizsgálatok képanyaga digitális formában tárolható, tovább küldhető, adathordozóra menthető.

A hazai egészségügyi ágazat a tavalyi évben 86,8 milliárd forint uniós támogatásban részesült. Az egészségügyi beruházásokat támogató uniós pályázat támogatásával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház egy magas színvonalú intenzív és műtéti blokk valamint hemodinamikai fejlesztés mellett 2014-ben a Radiológiai Osztály korszerűsítését is megvalósította.A fejlesztés keretében a Radiológiai Osztály lecserélte a közel negyed százada működő hagyományos röntgen berendezéseit, valamint a (CR) foszforlemezes digitalizált képelőhívó rendszert direkt digitális technológiára váltotta.

A beruházás eredményeként a radiológiai ellátás hatékonyabbá, magasabb minőségűvé vált. A berendezések a diagnosztikai munkát is megkönnyítik. A direkt digitális berendezéssekkel készült vizsgálatok képanyaga szerveren tárolható, adathordozón (CD-n) a beteg dokumentációjához csatolható, így az írásos lelet mellett a képanyag is megtekinthető, nincs szükség más intézményben a sugárterheléssel járó vizsgálatok megismétlésére. A digitalizált képanyag a kórház központi szerverén tárolódik, az informatikai hálózaton keresztül a klinikai osztályokon megtekinthető, így a klinikusok munkáját is segíti. Az új technológia hatására javult a képminőség, ami javította a vizsgálatok értékelésének pontosságát. Az aktuálisan készített vizsgálatok képanyaga a tárolt előzményekkel könnyen összevethető, a változás pontosabban megítélhető. Az archivált, könnyen hozzáférhető képanyag az oktatást is segíti, valamint szintén fontos szerepet játszik bizonyos terápiás beavatkozások (pl. traumatológia, ortopédia, onkológia) eredményességének megítélésében.

A technológiaváltás, a berendezések cseréje ütemterv szerint egységenként zajlott három hónap alatt, a sürgősségi és osztályos ellátást nem akadályozta.Az új gépek mellett a szakdolgozókra nagyobb felelősség hárul, hiszen a radiológiai vizsgálat teljes folyamatát – a beszólítástól a felvétel elkészítésén keresztül a képek továbbításáig – ugyanazon asszisztens végzi.A szakmai képzés elengedhetetlen volt a projekt sikeréhez. A munkatársak oktatását a Siemens szakemberei a vezető asszisztens koordinálásával végezték, valamint a cég lehetőséget biztosított más intézetekben már működő technológia helyszínen történő megismerésére.

A radiológiai osztály fejlesztése a humán erőforrás megújulását is segítette, az elmúlt két évben a várható illetve megvalósult beruházás is szerepet játszott abban, hogy hat rezidens kezdte meg munkáját a radiológiai osztályon, így összesen nyolcan vesznek részt a szakorvosi képzésben.Az elavult technológia lecserélése az energia költségek csökkentéséhez is hozzájárult , egyes számítások szerint 25 százalékos költség megtakarítást eredményezett.

Háttér – A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház átadására több mint 100 évvel ezelőtt, 1901-ben került sor. Akkor még alapítványi közkórházként működött. Jelenleg ez a Dunántúl legnagyobb egészségügyi intézménye: 2702 dolgozót, köztük 351 orvost foglalkoztat. Az intézmény a hematológiai, a gasztroenteorológiai (az emésztőrendszert érintő megbetegedésben szenvedő) páciensek és az újszülöttek intenzív ellátását regionális szinten is végzi. A fekvőbeteg osztályokon évi 520 ezer, a szakambulancián, rendelőintézetekben és a gondozókban évente 1,235 millió járóbeteg fordul meg. Az intézmény 2012 óta a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának az egyetemi oktatókórháza.