Orvosi csúcstechnológia Kaposváron

2014. november 24.

A kaposvári PET-MR központ beruházása az országos előjegyzési idők 30 százalékos csökkenését eredményezte azáltal, hogy évi ötezer vizsgálatot tesz lehetővé a régióban.

A Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetéhez kapcsolva idén márciusban adták át a képalkotó vizsgálati módszerek csúcstechnológiáját képviselő PET/CT-MR centrumot. A beruházás révén a nyugat-magyarországi régióban is elérhetővé vált az a diagnosztikai eljárás, mely a szervezet biokémiai folyamatait háromdimenziós képen ábrázolva forradalmi változást hozott az onkológiai, kardiológiai és neurológiai gyógyászatban.

A PET-technológia komputertomográfiával (CT) kombinált változatát Magyarországon – a kaposvári központ elindítása előtt – mindössze négy helyen alkalmazták; ezek közül csak egy, a legkisebb kapacitású központ volt állami tulajdonban. A négy intézet összesen évi 17 ezer vizsgálatot végez, holott a lakosság számát és az érintett betegségek elterjedtségét figyelembe véve az optimális szám évi 80 ezer lenne – ehhez 10-12 PET-vizsgálóhelyre lenne szükség. A Siemens csúcstechnológiás Biograph mMR készülékének különlegessége, hogy a PET-vizsgálat mágneses rezonanciatechnológiával kombinált. A képalkotó eljárásnak ez a változata hazánkban egyedülálló, de egész Európában is csak néhány helyen, világszerte pedig legfeljebb 50 központban végeznek hasonló vizsgálatot.

A PET/MR a betegellátás terén számos szempontból hatékonyabb a CTvel kombinált módszernél. Az összetett vizsgálat itt egy időben történik, így az eredmény pontosabb lesz. Kisebb a sugárterhelés mértéke is, ami főleg a gyermekek esetében fontos szempont. Az MR a test egyes régióiban eredményesebben használható, mint a CT; ilyen például a máj, a gerinc, a kismedence vagy az agyi folyamatok vizsgálata. Az eljárás segíti a szövettani mintavétel helyének pontos meghatározását és új biomarkerek és terápiás módszerek kidolgozásának lehetőségét. Pontosabb adatok nyerhetők így a rákos megbetegedések stádiumáról és a kezelés következményeiről is, ezzel növelve a terápia eredményességét.

A kaposvári központ az egyik legkorszerűbb vizsgálati módszer magyarországi meghonosításával nemcsak sikeresebbé teszi a gyógyító munkát, hanem költséghatékony betegellátásra ad lehetőséget. A PET/MR technológiával időben felismert, pontosan azonosított és nyomon követett betegségek kezelése nagyságrendekkel hatékonyabbá válhat, ezáltal növelve a teljes felgyógyulás esélyeit.

Szöveg: Heti Válasz