Új fokozatba kapcsolták a gyártást

2015. november 15.

A lendületes fejlődés is okozhat fejtörést, a Matech a gyártási kapacitásának növekedését oldotta meg a termelési folyamat rugalmasabbá alakításával valamint a gyártó és szerelő üzem átalakításával.

A Matech Magyar Technológiai Kft. évente 200 db elosztószekrényt és további 200-300 kisebb méretű elosztószekrényt állít elő. Az utóbbi években egyre több megrendelést kaptak: üzleti partnereik közé oktatási intézmények, kórházak, rekreációs komplexumok és fürdők is bekerültek, segédüzemi elosztószekrények gyártására pedig a Paksi Atomerőmű Rt.-től is kaptak már megrendelést.

- A cég az elmúlt egy évben egy három összetevős komplex beruházás keretében összesen kilenc ponton javította hatékonyságát – mondta el a hatékonysági díjas projektet ismertetve Tóth Lajos cégvezető. - A beruházás során Siemens KNX rendszerével korszerűsítettük az üzem világítási rendszerét, új gyártócsarnok és egy harmadik gyártósor létrehozásával növeltük a termelési kapacitást valamint a folyamatok rugalmasságát, a Siemens SIVACON S8 technológiájával pedig szükség esetén kapacitást tudunk átcsoportosítani a gyártási folyamat előkészítésétől.

A fejlesztéseknek köszönhetően növekedett a gyártott elektromos kapcsolószekrények száma, könnyebben szabályozhatóvá vált az üzem terheltsége, 17%-kal csökkent az áramfogyasztása, továbbá a beszerzési osztály kapacitásait is felszabadította. Korábban az egyedi alkatrészek és szerszámok beszerzéséért feleltek, ám az újításoknak köszönhetően feladatuk átalakult, az előszerelt egységek felügyeletét kell már csak végezniük, ami sokkal kevesebb erőforrást igényel az azt megelőző mechanizmushoz viszonyítva. A Siemens SIVACON S8 technológiájával jelentősen rövidült a gyártás időtartama, amivel a vállalat versenyelőnyre tett szert, hiszen jóval rövidebb vállalási határidőket tud vállalni.

A nagyszabású átalakítás mellett a világítási rendszert is cserélték. A KNX rendszer jelenlét érzékelő elemeivel intelligens módon tudják irányítani az energiafelhasználást. Mivel a lámpatestek csak ott világítanak, ahol és amikor erre szükség van, az épület áramigényét is le tudták nyomni. A korábbi világítótesteket is lecserélték energiatakarékosabb LED-es fényforrásokra. 

Mindezen fejlesztéseknek együttesen köszönhető az emberi erőforrás racionalizálás, amely alkalmassá tette a vállalatot arra, hogy 4-6 tanulóval elindítsa a duális képzését, biztosítva ezzel a szakembereinek megfelelő utánpótlását. Emellett jelentősen redukálta a gyártási folyamatok környezetre gyakorolt káros hatásait: 6,4 tonna széndioxiddal csökkentette a károsanyag-kibocsátását is.

Háttér – Matech Magyar Technológiai Kft. a KÉSZ Csoport tagja. A 0,4kV-os elektromos kapcsolószekrények gyártását 2000 tavaszán kezdték el. Az üzemük a Siemens mellett a Schneider Electric,  EATON és Legrand minősített berendezésgyártó partnere is.  Nemzetközi tapasztalatukkal és korszerű gépparkjukkal nem csak Magyarországon, hanem Közép-Európában is a megrendelők rendelkezésére állnak. Jelenlegi tevékenységeik közé tartozik a technológiai szerelések azok kiegészítő villamos munkáinak kiszolgálása a szükséges irányítástechnikai berendezések gyártása , gépészeti és elektromos szerelés, valamint a műszaki karbantartás is. A Matech Kft.  jövőképe olyan magyar tudásra és szakértelemre építő vállalkozássá válni, amely biztos partner tud lenni nemzetközi nagyvállalatok fejlesztéseiben az elektromos szerelés, gépészet és technológia szerelés területén.