Olajozott intelligencia

Öntanuló vezérlőrendszer szabályozza az emulziót

2014. november 24.

Az Opel Szentgotthárd évi 49,4 millió forintos megtakarítást ért el egyes alkatrész-megmunkáló gépsorait kiszolgáló központi hűtő- és kenőanyag-ellátó rendszerek energetikai fejlesztésével.

Az Opel a szentgotthárdi üzemében elsősorban motorkomponensek – motorblokk, hajtórúd, főtengely, hengerfejés vezérműtengely – gyártását és összeszerelését végzi. A munkafolyamat a hét öt napján, napi három műszakban zajlik, épp ezért a gyártóeszközök hosszabb leállítására korlátozottak a lehetőségek. Az energiaköltség a vállalat három legjelentősebb kiadása közé tartozik, így az Opel évek óta kiemelt figyelmet szentel az energiaveszteségek feltérképezésére és felszámolására. Ebbe a projektcsoportba tartozott a Family1 gyáregység hengerfejgyárában a hűtő- és kenőanyagrendszerek energiahatékony működtetésének tavalyi fejlesztése, melynek során az üzemben lévő berendezéseket kellett rendkívül rövid idő, mindössze egy hét alatt átalakítani.

A beruházás a gyár hengerfej- és vezérműtengely-megmunkáló gépsorait kiszolgáló emulziós rendszereit érintette, melyek feladata, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű kenőanyaggal lássák el a precíziós munkát végző gyártóberendezéseket. Ha az emulzió minősége eltér az elvárttól, az rögtön extra erőforrásokat emészt föl, és megemelkedhetnek a termékek utómunkájából, illetve selejtezéséből adódó költségek. Mivel a megmunkáláshoz szükséges emulzió mennyiségét beépített online mérőeszközök is kontrollálják, az is előfordulhat, hogy ha a rendszer pontatlan működése miatt nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségű kenőanyag, a gép automatikusan lekapcsol, és kiesik a gyártásból.

Az emulzióellátó berendezések a gyár indítása, 1996 óta folyamatosan üzemben vannak, így mára informatikai és technológiai szempontból is korszerűtlenné váltak. Az Opel gyár –kiemelkedő megbízhatóságuk miatt – Siemens berendezéseket használ a mechanikus gépészeti elemek vezérlésére, ezért az átalakítás során is ragaszkodtak a bevált gyártóhoz. A fejlesztés során pontos tervezést igénylő, bonyolult feladatnak bizonyult a 18 éves vezérlési technológia és számítástechnikai hardverek öszszekapcsolása napjaink informatikai eszközeivel. A kompatibilitási problémák által nehezített átalakítás során a kivitelezőknek azt is végig szem előtt kellett tartaniuk, hogy a vezérlési rendszer képes legyen kiszolgálni az időben gyorsan változó, egyedi vevői igényeket. Végül egy öntanuló működésű vezérlőrendszert alakítottak ki, mely számos paraméter egyidejű figyelembevételével képes az emulzióellátás intelligens szabályozására. A berendezésbe beépített mérőeszközök folyamatosan ellenőrzik a rendszerekben jelentkező nyomásváltozásokat – majd ezek ingadozása alapján egy algoritmus kiszámítja a szükséges beavatkozás mértékét. A kenőanyag-ellátásért felelős szivattyúk teljesítményének adaptív szabályozásával a rendszer képes biztosítani a megmunkálási folyamatok energiatakarékos fenntartását. Az új vezérlőrendszer segítségével a szivattyúk működtetése nagyságrendekkel gazdaságosabbá vált, hiszen használatuk mindig automatikusan az aktuális igényekhez igazodik. A gyárnak ebben a szekciójában heti öt-, helyenként hatnapos munka zajlik, így a folyamatok korszerűsítésével az Opel jelentősen csökkenthette energiaköltségeit. A fejlesztett rendszerek elektromosáram-felhasználása a korábbi 5 115 000 kWh/évről 31 százalékkal, évi 3 528 000 kWh-ra esett vissza, ezzel több mint 49 millió forintos kiadást és 595 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítva meg.

Szöveg: Heti Válasz