Szűréssel a mellrák ellen

2014. november 24.

Siemens Mammomat Inspiration

A digitális mammográfia bevezetésével a hódmezővásárhelyi szűrőközpont nagymértékben növelni tudta a térségben végzett szűrővizsgálatok számát, ezzel hozzájárulva a mellrákos esetek korai felismeréséhez.

Az emlőrák ma a nők körében az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés Magyarországon. Az évi 6-7 ezer diagnosztizált esetből még mindig nagyjából kétezer halálos kimenetelű – annak dacára, hogy az időben felismert daganat 90 százalékos valószínűséggel gyógyítható. Mivel a korai felismerés a kezelés szempontjából kulcsfontosságú, ezért a 45–65 év közötti nőknél igen nagy jelentősége van a kétévente megismételt szűrővizsgálatnak. A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ ezért 2013 januárjától idén augusztusig tartó komplex programjának keretein belül felújította a kórház emlődiagnosztikai központját, ami segíti a szűrés hatékonyságát.

„A mintegy 200 millió forintos beruházás legfontosabb részeként a régi, analóg mammográf berendezés helyett egy digitális, háromdimenziós képalkotásra is alkalmas Siemens Mammomat Inspiration készüléket szereztünk be”– mondja dr. Kallai Árpád főigazgató. A megújuló szűrőközpontban helyet kapott egy csúcstechnológiát képviselő Siemens Acuson S2000 típusú ultrahang, egy nagy felbontású leletezőszkenner és több más vizsgálati, illetve képarchiváló eszköz – tette hozzá az intézetvezetője.

„A fejlesztés azért is elengedhetetlenül szükséges volt, mert a 2008-ban útjára indított Egészséges Vásárhely Program keretében egy olyan emlőszűrés-szervezési modellt vezettünk be, melynek segítségével sikerült elérni, hogy a 45–65 év közötti hölgyek több mint 60%-a részt vesz a mammográfiás szűrésen” – mutatott rá Gyurisné Pethő Zsuzsanna programigazgató. Az így megnövekedett szűrési igényhez fejleszteni kellett az infrastruktúrát is, hogy elérhetővé válhasson a népegészségügyi szempontból elvárható 70 százalékos átvizsgáltság arány.

A beszerzett digitális mammográf az ország első háromdimenziós rétegképalkotásra alkalmas berendezése, melynek diagnosztikai értéke messze meghaladja a hagyományos készülékekét. Az egyik legmodernebb technológiát alkalmazó eszköz akár a fedésben lévő daganatokat is képes kimutatni, így a felismerés pontosságának növelésével nagyban hozzájárulhat a kezelés sikerességéhez. A kórház szempontjából a digitális technológiára való áttérés további előnye, hogy az analóg képalkotáshoz szükséges film és hívóvegyszerek elhagyásával az intézmény évi 1,5-2 millió forintos kiadást takaríthat meg. A korszerűsítés révén felszabaduló munkaerőt a központ a Magyar Rákellenes Ligától 2008-ban átvett szűrőbuszon hasznosíthatta, ezzel tovább növelte a lakosság vizsgálatának hatékonyságát a kistelepüléseken.

Szöveg: Heti Válasz