Siemens Press Award 2018

Ismét a legjobb újságírói munkákat keresi a Siemens 12 közép- és délkelet-európai országban

A Siemens Press Award 2018 témája a városok, az ipar és az energia digitális jövője. Az újságírói pályázatra a közép- és délkelet-európai országokból, valamint Izraelből lehet jelentkezni 2018. augusztus 15-ig. A három nemzetközi nyertes egyenként 1000 eurós fődíjban részesül.


Az elmúlt évek sikerét követően a Siemens idén is meghirdeti regionális újságírói pályázatát. A pályázat alapelve a modern társadalom fontos témáiról tudósító újságírók elismerése és a média munkatársai közötti tapasztalatcsere támogatása a teljes közép-kelet-európai régióban.

A Siemens Press Awardra összesen tizenkét országból, köztük Magyarországról pályázhatnak a média munkatársai. Bárki nevezhet, aki a városok, az ipar és az energia digitális jövője témában, akár hazai, akár nemzetközi vonatkozásában publikált a sajtóban.

Az újságíróknak 2018. augusztus 15-ig van lehetőségük benyújtani a publikációjukat. A Siemens Press Award 2018 pályázaton azonos feltételekkel vesznek részt a 2017. október 1. és 2018. augusztus 14. közötti időszakban közzétett nyomtatott és online médiában megjelent szövegek, a hírügynökségek tudósítóinak beszámolói, illetve az elektronikus médiában, tévében és rádióban sugárzott anyagok.


A városok, az ipar és az energia digitális jövője

A téma magában foglalja általánosságban az ipar és a társadalom folyamatosan növekvő digitalizációját, az intelligens épületekkel és infrastuktúrával kiépített okos városokat, valamint az energiaszektort, amelynek átalakulása csak akkor lehet sikeres, ha intelligens hálózatokra támaszkodva meg tud felelni a jövő tiszta energia iránti igényeinek. Napjainkban a városi és ipari infrastruktúra üzemeltetői, valamint a közműszolgáltatók számos kihívással szembesülnek. Mindegyikben közös azonban, hogy olyan szemléletmód kialakítására van szükségük, amely a digitalizációra is kiterjed, hiszen a jövő infrastruktúrájának képesnek kell lennie arra, hogy intelligens válaszokat adjon és/vagy előre reagáljon a bizonyos helyzetekre.

A beadott pályázatok témája lehet például, hogy az infrastruktúra különböző elemei hogyan kommunikálnak egymással és hogyan hatnak egymásra; milyen előnyei vannak az „okos” és digitalizált környezetnek a társadalom számára; hogyan ösztönzi a digitalizáció a gazdasági növekedést; vagy milyen lesz a jövő okos városait ellátó energiahálózata. A publikációk kiterjedhetnek többek között a hálózatba kötött tömegközlekedési rendszerekre, illetve azok karbantartásának és működtetésének hatékonyabbá tételére, a hagyományos és megújuló energiaforrások ellátásához szükséges elektromos eszközökre, vagy például arra, hogy mi az, ami valóban intelligenssé teszi az okos épületeket. A felsoroltak mindegyike előfeltétele a jövő digitalizált okos városainak.