Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

165 éve alapították meg a Siemens & Halske Távíróépítő Vállalatot, a Siemens elődjét

2012. október 12.

1847 decemberében Werner von Siemens a következőt írta bátyjának, Williamnak: „eldöntötten, hogy távíróval csinálok karriert”. A karrierépítés alapötlete az volt, hogy a betűmutatós távírót szivardobozokból, ónlemezből, vasdarabokból és szigetelt rézdrótból építi meg.

Az eszköz sokkal előrébb járt, mint az addig elterjedt készülékek, mert már nem úgy működődött, mint egy óraszerkezet. Képes volt ugyanis a jeladó és a vevő közötti szinkronizálás automatikus vezérlésére is, ami egy teljesen új megoldás volt az elektromos kommunikációban. A 30 éves feltaláló a távíró megépítésével Johann Georg Halske műszerészt kereste meg. Werner von Siemensnek sikerült meggyőzni a kezdetben szkeptikus Halskét az elképzelésében rejlő potenciálról. A várható megrendelésekről készült elővigyázatos számítások is annyira lelkessé tették Halskét, hogy feladta addigi vállalkozását.

Werner von Siemens, Johann Georg Halske és Werner unokatestvére, Johann Georg Siemens (aki hozzájárult a kezdőtőkéhez) 1847. október 1-jén írt alá partneri megállapodást. Kevesebb mint két hét múlva aláírták szerződést, amellyel 1847. október 12-én megkezdte működését a Siemens & Halske Távíróépítő Vállalat Berlinben. 1872 óta ezt a napot ünneplik az alapításra emlékezve.

A kezdetben 10 munkatárssal üzemelő vállalat pár éven belül nemzetközi szinten működő elektrotechnikai céggé nőtte ki magát, amely növekvő számban tartott fenn kirendeltségeket európai országokban. A távíróépítő céget nemzetközi szinten is elismerték az olyan, komplex technikai megoldásokkal és jelentős üzleti kockázattal járó beruházások sikeres megvalósításáért, mint az indoeurópai távíró vonal kiépítése, vagy az első transzatlanti távírókábel lefektetése. 1892-re, Werner von Siemens halálának idejére, a vállalat közel 20 millió márka bevételt generált és 6500 főt foglalkoztatott világszerte, közülük 1725 munkavállalót Németországon kívül.

A cégalapító személyes célja az volt, hogy „karriert csináljon a távíróval” és ahogy később megjegyezte „tudós emberként és technikusként elismerést szerezzen a világban.” Werner von Siemens-t napjainkban is az egyik legjelentősebb innovátorként és villamosmérnökként tartják számon, úttörő szellemisége pedig továbbra is nagyban meghatározza a Siemens vízióját és önképét.