Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

A városra figyel a világ

2013. szeptember 19.

TEDxCity2.0 Budapesten
Művészek, építészek, tervezők, közlekedési, egészségügyi, környezetvédelmi szakértők mutatnak be a nagyvárosokat élhetővé tévő innovatív és környezetbarát megoldásokat a TED nemzetközi City2.0 programjához kapcsolódva szeptember 20-án, világszerte száz-nál több városban, köztük Budapesten is a TEDxBudapestCity2.0 rendezvény keretében.

Bár minden helyszínen elsősorban a saját városra vonatkozó, a helyi tapasztalatokból kiinduló kérdések foglalkoztatják az érdeklődőket, a kihívás valójában mindenhol hasonló: hogyan tehe-tők élhetőbbé a jövőbeni nagyvárosi mindennapok. A TED City2.0 eseménysorozat központi helyszíne New York lesz, a programot világszerte száznál több városokban kísérik majd figye-lemmel. Az eseményről élő közvetítés látható majd Budapesten is, hiszen a kezdeményezéshez a HVG szervezésében és a Siemens támogatásával idén csatlakozott a magyar főváros is.

Budapesten, a Design Terminálban hazai előadók is megosztják gondolataikat: a tömegközle-kedés egyszerűsítése mellett hallhatnak az érdeklődők a külvárosi közösségépítésről, az utcák lélektanáról, a városi fenntarthatóságról, vagy éppen a biciklis kultúráról.

Részletes hazai program

 • 15.00–16.30: Élő közvetítés a TED City 2.0 eseményről
                        szekció: Redefining Citizen

 • 16.30–: City 2.0 street art festés, km. Vörös Krisztián, Orosz Richárd

 • 17.00–: Álmodd meg, építsd fel, váltsd valóra! – magyar program
                        Nevelős Orsolya Stefanie (Városlakó 2.0)
                        Smiló Dávid (Osztatlan, közös tér)
                        Polgár András (Mindenki a magasba vágyik)
                        Várdai Péter (Közlekedés rendszerben)
                        Halász Áron (A város egy játszótér)
                        Faragó Dániel (Felhatalmazás nélkül)
                        Krajcsó Nelli (Üdv otthon)

 • 19.30–21.00: Élő közvetítés a TED City 2.0 eseményről
                        III. szekció: Reimagining the City

 • 21.30–23.00: Élő közvetítés a TED City 2.0 eseményről
                        IV. szekció: Redrawing Geographies

Bővebben a támogatóról:

A rendezvény főtámogatója a Siemens, amely az első budapesti villamos elindulása óta jelen van a város infrastrukturális fejlesztésében, az ipar, az energia és az egészségügy modernizá-ciójában. „A fenntartható, élhető város megalkotásához szükség van víziókra, de szükség van konkrét válaszokra is. A TEDxBudapest City2.0 előadóinak kreatív szemlélete és innovatív fel-vetései a Siemens és Budapest számára is értékes kezdeményezésekhez vezethetnek.” - mondja Nevelős Orsolya, a Siemens kommunikációs igazgatója.

Bővebben a TED-ről

A TED-típusú konferenciák nyitott, szórakoztató, kreatív és inspiráló előadások révén keltik fel a figyelmet a mindannyiunkat érintő kihívásokra, amelyekre világszerte odafigyelnek a legkülön-bözőbb ágazatok szakemberei, politikai döntéshozók, illetve bárki, aki nyitott az újító szellemi-ségre. A felmerülő témák az élet minden területét érintik: egészségügyet, közlekedést, energia- és élelmiszer-ellátást, kultúrát, szórakozást, vagy éppen az építészetet. A rendezvényeknek már idehaza is több éves története van, a szervező HVG jóvoltából több sikeres konferencián vehetett részt a hazai érdeklődő szcéna.

A hazai rendezvény részletes leírása az esemény honlapján: http://www.tedxyouthatbudapest.com/hu-HU/Hirek/2013/08/Almodd_meg_epitsd_fel_valtsd_valora.aspx

Hazai program és az előadók bemutatása:
http://www.tedxyouthatbudapest.com/hu-HU/Hirek/2013/08/Osszeallt_a_tedxbudapest_city_20_programja_2.aspx

A hazai rendezvény oldala a Facebookon:
https://www.facebook.com/events/652779554734895/

Az esemény nemzetközi honlapja:
 http://www.thecity2.org