Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Egyre több európai város kezdené meg az átállást elektromos buszokra

2015. február 23.

Bécs és Hamburg után nemcsak Budapest, de Graz, Belgrád és Krakkó is elektromos buszok beszerzését tervezi.

A tisztán elektromos buszok egyre nagyobb szerepet játszanak a városi közösségi közlekedésben. Közép-Európában a Siemens-Rampini együttműködés eredménye-ként 2012-ben Bécsben üzembe állított e-buszok jelentették az áttörést. Ezek Európa első sorozatgyártott villanybuszai voltak. Az osztrák főváros utcáit jelenleg 12 elektromos hajtású busz rója több vonalon, napközbeni gyorstöltésük alig negyedórát vesz igénybe. Az osztrák főváros elégedettségét bizonyítja, hogy újabb buszok beszerzését tervezik.

Az elektromos buszok technológiája sokat fejlődött. A hamburgi Hochbahn AG ta-valy decemberben mutatta be Hamburg új elektromos buszait. Az új Volvo járművek plug-in technológiával működnek, vagyis a megállónál egy ívelt töltőoszlop alá beálló busz közvetlenül, automatikusan tölthető anélkül, hogy a vezető kiszállna. Ezt a korszerű elektromos töltőrendszert – melynek segítségével a járművek mindőssze 6 perc alatt feltölthetőek - a Siemens biztosítja.

Az elektromos meghajtású járművek megfelelnek a városi közlekedés elvárásainak: óriási előnyük, hogy teljes egészében károsanyag-kibocsátásmentesek szemben a hagyományos, belsőégésű motoros vagy hibrid buszokkal. Mindemellett csende-sebbek és  jóval költséghatékonyabbak is.

A villanybuszok előnyeire egyre több európai nagyváros figyel fel. Budapest mellett ma már Graz, Belgrád és Krakkó is ilyen típusú járművek beszerzését tervezi.

A budapesti lakosok 2013 őszén már tesztelhettek is teljesen elektromos hajtású buszt. A Rampini és a Siemens jóvoltából 10 napra a fővárosba érkezett egy elekt-romos midibusz, mely a Várnegyed vonalán közlekedett. A próbajárat nagy sikert aratott, a jármű a helyi lakosok, a turisztikailag kiemelt célpontnak számító Budai Vár üzletei, vállalkozásai valamint az ide érkező látogatók számára is jelentős előnyöket hordoz zéró károsanyagkibocsátása, csendes, gyors és esztétikus közlekedése révén. A győri Széchenyi István Egyetem mérései alátámasztották, hogy a busz kiváló adottságai révén műszakilag tökéletesen megfelelt a különleges terepvi-szonyoknak és a feszített menetrendnek egyaránt.

A sikeres próbaidőszakot követően a BKK által nyilvános közbeszerzési eljárás ke-retében meghirdetett pályázatra a Rampini és a Siemens a főváros részére is elké-szítette egyedi javaslatát. „Fontos szempontnak tartjuk a magyar ipar részvételét, ezért megállapodást kötöttünk a nagy múltú Rába gyárral, elsősorban beszállítások-ra és fedélzeti berendezések beszerelésére. Ez az együttműködés a jövőben a szé-rianagysággal párhuzamosan tovább bővíthető. Magyar munkaerőt vennénk igénybe a teljes töltési infrastruktúra tervezésére és kiépítésére valamint a járművek kar-bantartására is” – emelte ki Ludvig László, a Siemens Zrt. Mobility divíziójának hazai igazgatója. Az aláírt, 100%-ban európai uniós forrásból finanszírozott szerződés jelenleg végső kormányzati jóváhagyásra vár.

„A Siemens hosszútávon elkötelezett a fenntartható gazdálkodás mellett. A villamo-sítás, az automatizálás és digitalizáció köré épülő teljes portfóliójában megjelenik a CO2 - kibocsátás csökkentése és a hatékonyságnövelés. Ezért is tartjuk kiemelkedő jelentőségűnek azt a döntést, hogy Budapest történelmi, városképi jelentőségű útjain modern, környezetkímélő elektromos buszok közlekedjenek”  – mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.