Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Európai elismerés hazai diákoknak

2015. április 20.

Europass mobilitási igazolványban részesült 13, a Siemens duális rendszerű szakképzésében részt vevő tanuló. Az Európai Unió Erasmus+ programja által finanszírozott szakmai gyakorlat keretében a diákok 3 hetet töltöttek a Sie-mens mülheimi tanműhelyében, ahol szakmai ismereteik továbbfejlesztése mellett nyelvtudásukat is gyarapították.

Az Europass mobilitási igazolvány azoknak a tanulóknak jár, akik szervezett keretek között vettek részt nemzetközi mobilitási programban, akár tanulmányi céllal, akár szakmai gyakorlaton. A Siemens duális szakképzésének keretében háromhetes németországi szakmai gyakorlaton részt vett diákoknak Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át az elismerést. A tanulók a gyakorlati munka mellett megismerték a Siemens németországi duális rendszerű szakképzését, valamint felkeresték a cég mülheimi turbinagyárát is.

„A Siemens Magyarországon az 1990-es években elsőként vezette be a német min-tán alapuló duális rendszerű képzést, akkor gazdasági területen. Ennek szerves folytatása a 2012-ben indított duális szakképzés. A diákok hiányszakmákban, modern körülmények között szerezhetnek versenyképes szaktudást, valamint a gyakorlati tapasztalat mellett nyelvet tanulnak, és megismerik a Siemens munkakultúráját is. Legjobb diákjaink európai uniós támogatással külföldi gyakorlaton is részt vehettek, számukra adjuk most át az Europass mobilitási igazolványt. A külföldi szakmai gyakorlaton szerzett tapasztalatok amellett, hogy diákjaink tudását gyarapítják, előnyösek a leendő munkáltatók és a magyar gazdaság számára is.” – emelte ki Dale A. Martin.

A külföldi gyakorlatot az Európai Unió Erasmus+ programja támogatta.  A program megvalósítását koordináló Tempus Közalapítvány képviselője, Lovászi Attila elmondta: „Az Erasmus+ program külföldi szakmai gyakorlatok támogatásával lehetőséget biztosít a részt vevő diákok szakmai ismereteinek és idegennyelv-tudásának fejlesztésére. A program nem titkolt célja, hogy a tanulók elhelyezkedési esélyeit javítsa, és felkészültebb munkavállalókat biztosítson a vállalatok számára. Az európai uniós forrásnak köszönhetően évről évre egyre több magyar fiatal vehet részt a programban. 2014-ben a Tempus Közalapítvány közel 2300 szakképzésben tanuló fiatal külföldi vállalatoknál és képző intézményekben megvalósuló szakmai gyakorlatát támogatta”.

A Siemens duális rendszerű szakképzésén jelenleg 3 évfolyamon mintegy 60 diák tanul, hiányszakmáknak számító szakokon. Idén ősszel már a negyedik évfolyam kezdi meg tanulmányait: szeptembertől a hegesztő és az ipari gépész szak mellett egy újabb hiányszakmát, a gépi forgácsoló szakot is választhatják a tanulók. A képzés résztvevői az elméleti ismereteket a gödöllői Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola, és Kollégiumban, míg a gyakorlati tudást a tavalyi évben átadott, modern körülményeket biztosító Siemens Képzési Központban sajátíthatják el.

A Siemens duális képzésére 2015. augusztus 31-ig lehet jelentkezni. További infor-máció: www.siemens.hu/spe.


FirstName LastName 

 Email