Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

2016

2016. szeptember 13.

Elsőként szereztek magyar diákok Németországban is elismert fémipari szakmunkás-bizonyítványt

Magyarországon elsőként hat, a Siemens duális képzésében végzett fiatal szerzett Németországban is elismert fémipari szakmunkás-bizonyítványt. Emellett 18 másodéves diák Europass mobilitási igazolványt kapott. A fiatalok sikerei is hozzájárulnak ahhoz, hogy jövőre új szakma indítását tervezi a vállalat.

2016. július 21.

Öt modern Siemens Desiro motorvonattal bővült a GYSEV flottája

Idén ősszel öt új motorvonat kezdi meg az utasszállítást a GYSEV ausztriai és magyarországi hálózatán. A GYSEV osztrák egységének flottájában elsőször kapnak helyet elektromos személyszállító motorvonatok. Az akadálymentesített szerelvények kényelmes utazást biztosítanak majd közel 260 utas számára, sebességük pedig akár az óránkénti 160 kilométert is elérheti.

2016. július 21.

A Red Bull Racing Siemens szoftverrel készül fel a Forma 1 Magyar Nagydíjra

A mai modern motorsportban a digitalizáció a siker kulcsa, és a folyamatos innovációk alapvető fontosságúak a világ Forma 1 versenyeiben való érvényesüléshez. A Red Bull Racing Siemens termékéletciklus-kezelő (Product Lifecycle Management, PLM) szoftvert használ annak érdekében, hogy a Daniel Ricciardo és Max Verstappen által vezetett autókat versenyről-versenyre egyre gyorsabbá és versenyképesebbé tegye, így izgalmas versenyre számíthatunk a Hungaroringen is. A digitalizáció segítségével a Red Bull Racing 2010 és 2013 között négy egymást követő évben nyerte el a konstruktőri (és az egyéni) világbajnoki címet.

2016. június 9.

Szeptembertől könnyebben továbbtanulhatnak a duális szakképzésben végzett fiatalok

Magyarországon elsőként hat, a Siemens duális szakképzésében tanuló diák tette le a Németországban is elismert, úgynevezett „Fachkraft für Metalltechnik” szakvizsgát. Tanulmányaik ugyanakkor itt nem feltétlenül érnek véget, dr. Odrobina László szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szeptembertől a duális képzésben részt vevők továbbtanulását se-gítő intézkedéseket ígér. Odrobina úr minderről a Siemens ünnepélyes bizonyítványosztásán beszélt, ahol 31, a vállalat duális szakképzésében végzett fiatal kapta meg oklevelét.

2016. május 10.

A hazai vállalatok szerint a digitalizáció a jövőbeni versenyképesség kulcsa

Tízből kilenc magyar cég számára versenyelőnyt jelent a digitalizáció – derült ki a Siemens Zrt. megbízásából a hazai közép- és nagyvállalatok körében végzett kutatásból. Az eredmények alapján egy, a vállalatok digitális felkészültségét összefoglaló Digitalizációs Index is készült.

2016. május 2.

Siemens – 120 éve a budapesti földalatti közlekedés szolgálatában

120 éve, 1896. május 2-án indult el Budapesten a korának műszaki színvonalát messze meghaladó Millenniumi Földalatti Vasút. A magyar főváros a lóvasút után, a gőzvontatás lépcsőjét elhagyva, egyenesen a villamos-vontatás korszakába lépett, így Budapesten jelent meg először a kontinentális Európában egy teljesen villamos üzemű földalatti vonal. A Milleniumi Földalatti Vasút tervezésében, építésében a Siemens jelentős szerepet játszott.

2016. április 27.

A Siemens az ezredik, Berlinben készült gázturbinát ünnepli: áram egymilliárd ember számára

A Siemens berlini gázturbina gyára ma szállította ki az üzemben készült ezredik gázturbinát, amelybe Magyarországon gyártott komponensek is beépültek. Az SGT5-4000F gázturbina, amelynek a kapacitása 300 megawatt (MW), 300 tonna súlyú, és a célállomása a Katarban levő, kombinált ciklusú Umm Al Houl-i erőmű. A Berlinben készült 1000 darab gázturbina teljes üzembe helyezett kapacitása közel 220 gigawatt (GW), amely elméletileg körülbelül egymilliárd ember* árammal történő ellátására lenne elegendő. Az 1000 gázturbina összkapacitása ezzel megfelel Spanyolország és Olaszország üzembe helyezett áramtermelő kapacitásának. A Berlinben gyártott gázturbinák több mint 90 százalékát exportálták.

2016. április 5.

Duális rendszerű MSc mérnökképzés indulhat

Támogatási szerződést írt alá a Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, melynek értelmében tovább mélyítik 18 éve tartó együttműködésüket. Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Józsa János rektor külön nyilatkozatban erősítette meg, hogy az intézmény duális rendszerű, műszaki mesterképzés indítását tervezi a Siemensszel közösen, melynek keretében a hallgatók az erőművi folyamatirányítás, valamint a villamos- és irányítástechnikai üzembe helyezés területeit ismerhetik meg. Az országban elsőként indulhat ilyen jellegű képzés, amely a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara villamosmérnöki MSc szakára épül majd.

2016. január 29.

A Siemens új hatékonysági világrekordot ért el a düsseldorfi erőműben

Közel 61,5 százalékos nettó elektromos áram előállítási hatékonyságot ért el, ezzel új világrekordot állított fel kategóriájában a Siemens lauswardi kombinált ciklusú erőműve. Az erőmű, melyet a tervezettnél 19 nappal korábban adott át a vállalat, akár 300 MW hő teljesítményt képes szolgáltatni a távfűtéshez, emellett a próbaüzem során több mint 603 megawatt maximális villamos teljesítményt ért el, mellyel további két világrekordot döntött meg. A düsseldorfi erőműbe a Siemens budapesti termelő üzeme gáz- és gőzturbina lapátokat, csapágyházakat és vezetőlapát koszorúkat gyártott, mérnökirodája pedig részt vett a kondenzátorhoz, valamint a csővezeték-rendszerhez kapcsolódó mérnöki tevékenységben.

2016. január 8.

Magyar nyelvű Sinumerik szerszámgép tanfolyamot indít a Siemens

A vállalat hajtástechnika üzletága a hazai piac igényeire reagálva 2016 januárjától magyar nyelven is indít Sinumerik szerszámgépes tanfolyamot. A képzésre elsősorban autóipari beszállítók és fémipari alkatrészeket gyártó vállalatok műszaki karbantartói és üzemi mérnökeinek jelentkezését várják.

2016. január 7.

Kiber-fizikai rendszereket tudnak megvédeni a BME hallgatói

Új kurzus indul 2016 februárjában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, melynek keretében a hallgatók kiber-fizikai rendszerek informatikai sebezhetőségéről is tanulnak majd. A képzés azért is jelentős, mert Magyarországon kevés az IT biztonsági szakember, a hasonló rendszerek viszont egyre népszerűbbek. Megtalálhatóak az önvezérlő autókban, de az iparban és számos más területen is egyre nagyobb a szerepük. A kurzust elvégző hallgatók ezáltal az országban egyedülálló  szaktudásra tesznek szert, az ezt lehetővé tevő vezérlőt a Siemens Zrt. biztosítja.