Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Elsőként szereztek magyar diákok Németországban is elismert fémipari szakmunkás-bizonyítványt

2016. szeptember 13.

Magyarországon elsőként hat, a Siemens duális képzésében végzett fiatal szerzett Németországban is elismert fémipari szakmunkás-bizonyítványt. Emellett 18 másodéves diák Europass mobilitási igazolványt kapott. A fiatalok sikerei is hozzájárulnak ahhoz, hogy jövőre új szakma indítását tervezi a vállalat.

A Siemens Zrt. 2012-ben indított duális szakképzésének negyedik évfolyama, összesen 31 fő végzett idén a vállalat által oktatott ipari gépész, gépi forgácsoló és hegesztő szakmában. Az okleveles ipari gépészek közül hatan, Magyarországon elsőként teljesítették az úgynevezett „Fachkraft für Metalltechnik” német fémipari szakmai vizsgát. A sikeres vizsgát követően átadott bizonyítvány a hazai munkaerőpiacon is jelentős szakmai elismerés, hiszen a magyar sztenderdeknél komolyabb és összetettebb vizsgáról van szó. A fiatalok bizonyítványait Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Ügyvezető elnökségi tagja adta át, aki elmondta: „A képzés különlegessége, hogy teljes mértékben megfelel a németországi képzési rendszer követelményeinek, mégis itthon, magyar nyelven sajátíthatták el ezt a szaktudást a fiatalok. Ez háromszorosan is előnyös, hiszen a diákok mellett a hazai vállalatok és a magyar gazdaság is profitál majd szaktudásukból.”

A Siemens duális szakképzésének keretében háromhetes németországi szakmai gyakorlaton részt vett diákoknak Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át az elismerést. „Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai duális műszaki szakképzésben a Siemens élen jár. Terveink szerint jövőre új szakmát is indítunk, valamint a gépi forgácsoló szakképzést egyéves CNC gépkezelő szakmaráépüléssel bővítjük. Így a diákok három év alatt két szakmát sajátíthatnak el” – mondta el Dale A. Martin.

A Siemens duális képzéséről további információ a siemens.hu/spe oldalon érhető el.