Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Útjára indulhat Magyarországon a Siemens új generációs villanymozdonya - 2013. december 11.

2013. december 11.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyezte a Siemens Vectron villanymoz-donyainak közlekedését Magyarországon. A mozdonycsalád szerelvényei 6400 kW teljesítményükkel akár 200 km/órás csúcssebességre képesek.

A MRCE lízingcég jóvoltából 15 új Vectron mozdony közlekedhet hamarosan teher-szállítási forgalomban a Németország, Ausztria és Magyarország viszonylaton. Eh-hez azonban a német és osztrák vasúti tesztelés után hazai síneken is meg kellett szerezni a nemzeti hatósági típusengedélyt. A magyarországi tesztelések sikeresen lezajlottak, a Siemens által beszerzett engedélyek biztosítják, hogy a vásárlás után a mozdonyok azonnal forgalomba állhatnak.

A Siemens a legkülönfélébb vontatási igényekre fejlesztette ki a Vectron mozdony-családot. A fejlesztés során a szakértők több mint 1600 korábbi vasúti szerelvény (Eurosprinter és Eurorunner) eredményeit összegezték, a meglévő tapasztalatokat ötvözték a legújabb technológiai fejlesztésekkel. A mozdonyok belföldi és határon átlépő személy- és tehervontatásra egyaránt alkalmasak akár 200 km/h csúcsse-besség mellett.

További háttér információ a Vectron mozdonycsaládról

A mozdony kialakítása rugalmas és az igényeknek megfelelő konfigurálást tesz lehetővé: különböző (5200 kW illetve 6400 kW) teljesítménnyel, több feszültségű, egy és két áramrendszerű (AC, DC illetve - a későbbiekben - dízel-elektromos) meghaj-tással. Az ország-specifikus vonatbefolyásoló rendszerek egyszerűen kicserélhetők vagy kiegészíthetők. A Vectron mozdonyokban az ütközést elnyelő zóna jelentősen növeli a járművezető biztonságát. Sérülés esetén a mozdony homlokrésze könnyűszerrel leválasztható a járműtestről és egyszerűen kicserélhető. A Vectron a korábbi típusokhoz képest nagyobb tűzbiztonsággal és kisebb zajkibocsátással rendelkezik.A mozdonyokat az elmúlt év során sikeresen tesztelték Romániában, Lengyelországban, Svédországban, Svájcban, Olaszországban, Hollandiában, Németországban és Ausztriában.