Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Világszínvonalú Molekuláris Képalkotó Centrum Kaposváron - 2014. 03. 26.

2014. március 26.

MR technológiára épülő molekuláris kutató központot adtak át március 26-án a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában. A központban Siemens berendezések segítik a kutatók munkáját.

A Siemens Zrt. és a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrum tulajdonában álló PET Medicopus Kft. még tavaly szeptemberben írt alá egy zöldmezős Kutatási - Fejlesztési tárgyú multimodális szerződést. Ennek keretében a mai nappal ünnepé-lyes keretek között átadták a beruházás részeként szállított Siemens Biograph mMR berendezést, amely Magyarországon az első ilyen típusú készülék. Üzembe helyez-tek továbbá egy komplex radiokémiai labort és egy Eclipse RD cyclotron, Biograph Truepoint 64 ECO line PET /CT berendezést. A műszerek a hagyományos vizsgála-tokkal ellentétben nem a daganatos, agyi és keringési betegségek okozta anatómiai elváltozásokat jelenítik meg, hanem a szervezetben lezajló bonyolultabb élettani folyamatokba engednek bepillantást. A problémák időben való észlelése a korai stádiumú és pontos felismerést teszik lehetővé, amelyek magasabb gyógyulási esélyt jelentenek a betegek számára.

Az új Siemens berendezések egy világszínvonalú kutatóközpont alapját képezik, melyek kiegészülve a Kaposvári Egyetem szakembereinek tudásával és szakmai tapasztalatával jelentősen hozzájárulnak a gyógyítás eredményességéhez.

Ugyancsak a mai nappal egy kutatási-fejlesztési együttműködésről is megállapodás született, ennek fő célja a már folyó agyi, cardiovascularis, szív kutatások kiterjesz-tése (a PET vizsgálatok bevonásával) állati és humán modellekre. Az együttműködés a nemzetközi projektekben való részvételnek is megteremti a lehetőségét, me-lyek témája ugyancsak a daganatos folyamatok, az agy- és szívműködés kutatása.

Háttérinformáció – hogyan működik?A modern képalkotó eljárásokat (PET - Pozitron Emissziós Tomográfia) elsősorban a daga-natos megbetegedések esetén és a szívizom vizsgálata során alkalmazzák a gyógyításban, emellett kiemelt szerepet töltenek be a jövőbeni gyógyászati megoldásokat biztosító kutatás-fejlesztés területén. Az új MR/PET technológiára épülő Siemens Biograph mMR, a legmodernebb 3T térerejű MR és a csúcstechnológiát képviselő, molekuláris képalkotású PET teljesen integrált egysége. A hozzákapcsolódó ciklotron a radioaktív izotóp előállításában játszik kulcs szerepet.

A ciklotron által előállított radioaktív izotóppal a vizsgálni kívánt szerv anyagcseréjében résztvevő molekulákat jelölik meg. A radiokémiai laborban radioaktív fluorral megjelölt glü-kózt (FDG-t) készítenek, melyet a vizsgálat megkezdése előtt adnak be a betegnek. Az FDG eloszlása a szervezetben, a különböző szövetek funkciójának megfelelően, és az esetleges kóros elváltozásoktól függően, eltérő lesz. Az intenzív anyagcserével rendelkező rákos sej-tek egységnyi idő  alatt több FDG-t vesznek fel. A PET berendezés detektálja a radioaktív izotópok bomlása során kibocsátott sugárzást, mely a PET képalkotás alapja. Az MR/PET berendezés ezt a képet egy szimultán MR felvétellel kombinálja, így a funkcionális eltérések jól meghatározott anatómiai struktúrához rendelhetők. Ezáltal lehetséges a kóros folyamatok felderítése és lokalizálása a lehető legpontosabban és legnagyobb biztonsággal.


  

 Email