Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

A Siemens az ezredik, Berlinben készült gázturbinát ünnepli: áram egymilliárd ember számára

2016. április 27.

·    Az 1000 gázturbina üzembe helyezett kapacitása közel 220 gigawatt
·    A Berlinben gyártott berendezések több mint 90 százalékát exportálták
·    Az ezredik gázturbina már úton van az Umm Al Houl-i erőműbe, Katarba
·    A Siemens Zrt. Power and Gas Budapesti üzeme kompresszorlapátokat gyártott a berendezéshez

A Siemens berlini gázturbina gyára ma szállította ki az üzemben készült ezredik gázturbinát, amelybe Magyarországon gyártott komponensek is beépültek. Az SGT5-4000F gázturbina, amelynek a kapacitása 300 megawatt (MW), 300 tonna súlyú, és a célállomása a Katarban levő, kombinált ciklusú Umm Al Houl-i erőmű. A Berlinben készült 1000 darab gázturbina teljes üzembe helyezett kapacitása közel 220 gigawatt (GW), amely elméletileg körülbelül egymilliárd ember* árammal történő ellátására lenne elegendő. Az 1000 gázturbina összkapacitása ezzel megfelel Spanyolország és Olaszország üzembe helyezett áramtermelő kapacitásának. A Berlinben gyártott gázturbinák több mint 90 százalékát exportálták.

Az 1000. kiszállított turbinához a Siemens Zrt. Power and Gas Budapesti Üzeme kompresszorlapátokat gyártott.

„1000 darab Siemens gázturbina Berlinből, a világ 65 országában levő ügyfelek számára – okkal vagyunk büszkék erre a teljesítményre” - mondta el Willi Meixner, a Siemens Power and Gas divízió vezérigazgatója. „Ezt a hatalmas mennyiséget úgy voltunk képesek elérni, hogy a Siemens az egész világra szállít, és a termékeinket folyamatosan, versenyhelyzetben fejlesztjük tovább”.

Az első gázturbina 1972-es kiszállítása óta a gyár mindig is megbízható, tapasztalt partner volt, és ügyfelei számára jelenleg is az igényeiknek megfelelő megoldásokat nyújtja.

A mérföldkövet jelentő berendezés egy SGT5-4000F gázturbina. Az első ilyet 1996-ban szállították és a kapacitása 240 MW volt. Az elmúlt 20 évben a Siemens mintegy 400 ilyen típusú gázturbinát adott el a világ 40 országában.  Ennek a turbina- modellnek a kapacitása 300 MW.

A gázturbina az Umm Al Houl-i kombinált ciklusú erőműbe szánt, összesen hat SGT5-4000F turbina egyike. A Siemens emellett tíz SGen5-1200A generátort és négy SST-4000 gőzturbinát szállít ebbe az erőműbe, amelynek a teljes kapacitása 2,5 GW. Az áramtermelés mellett integrált módon tengervíz lepárlást is végző erőmű naponta 618 millió liter ivóvizet állít elő a katari emberek számára. A Siemens huszonöt éves szolgáltatási szerződést is aláírt az erőmű karbantartására és szervizelésére.  Az erőmű a tervek szerint 2018 közepén áll üzembe.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Siemensszel dolgozhatunk ezen a fontos, új erőművön. A bevált technológiának és megbízható partnerünknek, a Siemensnek köszönhetően azt várjuk, hogy az erőmű hosszú évekig fog majd biztonságosan működni” - mondta Jamal Al Khalaf, az Umm Al Houl Power Q.S.C. vezérigazgatója. „Büszkék vagyunk arra, hogy a jubileumi gázturbina a katari erőművünkbe kerül. A Berlinből származó 1000 gázturbina a Siemens technológiát jellemző megbízhatóság, minőség és folyamatos fejlődés jele. Gratulálunk! Örömmel várjuk a Siemens ezredik gázturbináját Katarban”.

A Katarba induló gázturbinát először a gyárból a berlini Westhafen kikötőbe szállítják, onnan uszállyal utazik Rotterdamba.  A tengeri kikötőbe érve a gázturbinát egy nagy teherszállító hajóra rakodják át, majd az Atlanti-óceánon keresztül, Gibraltárnál ér a Földközi-tengerre. Ezután a berendezés a Szuezi-csatornán keresztül a Vörös-tengerre hajózik, megkerüli az Arab-félszigetet és végül megérkezik Katarba.

A berlini turbinagyárat 1904-ben alapították. A kezdetben gőzturbinákat gyártó üzem az első erőművi gázturbinát 1972-ben szállította; ezt az Electricity Trust of South Australia számára készítettek. Az első, Berlinből származó Siemens ETSA 1 gázturbina kapacitása 62,5 MW volt.  Még ma is tartalék üzemmódban működik, és az eredeti turbina- és kompresszor lapátok vannak benne. Azóta a gázturbina technológia rohamos fejlődésen ment keresztül. A gázturbinák egyedi módon egyesítik a hagyományos nehézgépek felépítését az olyan modern gyártástechnológiával, mint például a három dimenziós nyomtatás. A rendkívül nehéztől a legapróbbig terjedő alkatrészeket a legfejlettebb módszerekkel szerelik össze, óramű pontossággal. Egy gázturbinát több hónap alatt szerelnek össze a mérnökök és a technikusok. Az eredmény egy H-osztályú turbina esetében egy nagyjából 400 MW kapacitású berendezés. Ezzel a kapacitással egy 2,4 millió lakosú várost lehet ellátni villamos árammal. Egyetlen H-osztályú gázturbina kapacitása megegyezik 1300 Porsche 911 Turbo vagy 10 Airbus 380 repülőgép teljesítményével.

Sajtófotókat innen tud letölteni: http://sie.ag/1NzRK5H, az oldalon további információt (angol nyelven) és infógrafikát is talál.