Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens elismerés műegyetemi hallgatóknak

No Addressee
Budapest, 15.06.2012

Az egyetemi diákok tudományos teljesítményét növelő hallgatói kezdeményezéseket támogat a Siemens a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Pro Progressio Alapítványának pályázatán. A Siemens és BME közötti hosszú távú együttműködés részeként lebonyolított pályázat célja az volt, hogy hallgatói elképzelések megvalósításával tovább erősödjön a műszaki képzés színvonala. A pályázati támogatást elnyerő diákok robot focicsapat fejlesztéséhez, tehetséggondozó műhely ösztöndíjaihoz és tudományos hallgatói szervezetek eszközfejlesztéseihez használhatják fel a támogatást.

Négy hallgatói projekt támogatásáról döntött a BME Pro Progressio Alapítványának pályázatát elbíráló szakmai bizottság, összesen 1.500.000 Ft értékben. A pályázatok elbírálásánál azt tartották szem előtt, hogy az innovatív hallgatói kezdeményezések minél nagyobb időtávon, minél több diák szakmai fejlődéshez járuljanak hozzá.

A pályázaton a Gépészmérnöki Kar Mechatronikai Szakosztálya olyan eszközök beszerzésére nyert támogatást, amelyekkel tagjai gyakorlati tudását fejlesztheti. Az egyetemen megszerzett szakismereteket bővítő foglalkozások technikai berendezéseire fordíthatja a pályázati forrást a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Simonyi Károly Szakkollégiuma is. A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar tehetséggondozó műhelye ösztöndíjakat finanszírozhat majd a támogatásból, amellyel a tehetséges hallgatók tudományos tevékenységét szeretnék ösztönözni. Támogatást kap a Közlekedési és Járműmérnöki Kar, valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Kar diákjainak közös projektje is, amely robot futballcsapatot fejleszt, hogy részt vehessen a 2013-as robotfoci világbajnokságon (RoboCup).

A pályázati támogatás nyerteseinek Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át a támogatással járó „Hallgatók a szakmai kiválóságért” elismerést.  A díj átadásakor hangsúlyozta, hogy a pályázattal a jövő mérnökeinek kimagasló teljesítményét szeretnék ösztönözni és előmozdítani. Dale A. Martin elmondta: „A műszaki tudományok területén a hallgatói kezdeményezések az innovációs képesség jó fokmérői. Innovációra, kezdeményezésre van szükség ahhoz, hogy a jövő kihívásaira választ találjunk. A fenntartható fejlődés egyik alapvető követelménye velünk szemben ezért, hogy a jövő generáció alkotó munkájának első lépéseit támogassuk."

Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány kuratóriumának elnöke a „Hallgatók a szakmai kiválóságért” díjjal kapcsolatban örömtelinek nevezte, hogy olyan hallgatói kezdeményezések is megvalósulhatnak, amelyekben a diákok saját erőfeszítéseikkel járulnak hozzá, saját és diáktársaik szakmai tudásának gyarapításához.A Siemens társadalmi felelősségvállalásában kiemelt szerepet kap a tudományos kiválóság támogatása: a BME-vel és egyéb közép- és felsőfokú oktatási intézményekkel kötött hosszú távú megállapodások, illetve társadalmi kezdeményezések (pl. Lányok napja) keretében a vállalat számtalan formában járul hozzá az oktatás, azon belül is a mérnökképzés színvonalának erősítéséhez.

A Siemens tevékenységében nem csak hazánkban, hanem világszerte meghatározó jelentősége van a szakmai teljesítmények előmozdításának, a kiválóság támogatásának. Ennek is köszönhető, hogy 2011-ben globális szinten 8600 – azaz munkanaponként közel 40 – találmányi bejelentést tett a vállalat, szabadalmi bejelentéseinek száma pedig elérte a 4300-at. Európában az Európai Szabadalmi Hivatal 2011-es rangsora szerint a Siemens kimagasló eredménnyel az első helyen végzett, összesen 2235 szabadalmi bejelentéssel.