Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Szeptembertől könnyebben továbbtanulhatnak a duális szakképzésben végzett fiatalok

2016. június 9.

Magyarországon elsőként hat, a Siemens duális szakképzésében tanuló diák tette le a Németországban is elismert, úgynevezett „Fachkraft für Metalltechnik” szakvizsgát. Tanulmányaik ugyanakkor itt nem feltétlenül érnek véget, dr. Odrobina László szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szeptembertől a duális képzésben részt vevők továbbtanulását se-gítő intézkedéseket ígér. Odrobina úr minderről a Siemens ünnepélyes bizonyítványosztásán beszélt, ahol 31, a vállalat duális szakképzésében végzett fiatal kapta meg oklevelét.

Sok szakemberre lenne szüksége Magyarországnak, 2015-ben ismét a szakmunkások vezették a Manpower Group hazai hiányszakmákat összesítő listáját. A helyzetre többek között a duális szakképzés is megoldást nyújthat, amelynek a kormányzati és a vállalati statisztikák szerint is töretlen a népszerűsége. Szeptembertől ráadásul a rendszer egyik legégetőbb hiányosságára, a szakmunkás fiatalok továbbtanulására is megoldás adódhat. Ahogy dr. Odrobina László, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta: „a bizonyítványt szerző diákok akár munka mellett, akár nappalis képzésben felkészülhetnek az érettségire, másik szakmát szerezhetnek, specializálódhatnak, vagy nyelvi- és informatikai is-mereteket szerezhetnek: mindezt ingyenesen, államilag támogatott formában.”

A Siemensnél idén 31 tanuló szerzett bizonyítványt, közülük hatan pedig a Német-országban országosan elismert, „Fachkraft für Metalltechnik” fémipari szakvizsgát is letették. „A tapasztalatok szerint diákjaink igen keresettek a munkaerőpiacon. A végzősök döntő többsége jeles, vagy jó eredménnyel zárta a képzést” – mondta el dr. Gmóser Anikó, a Siemens Képzési Központ vezetője.

A Siemens folyamatosan fejleszti duális képzését, a vállalat ugyanis hazánkban nem csak beruház, hanem be is fektet. „Eltökélt szándékunk volt, hogy Magyarországon is meghonosítsuk azt a képzési formát, ahol a diákok gyakorlati ismereteiket a legmodernebb feltételek között, szakképzett oktatók segítségével szerezhetik meg. A tanulók kezébe a munkaerőpiacon versenyképes szakmát akarunk adni, hogy kiszámítható jövő elé nézzenek; bízom benne, hogy nagy arányban a magyarországi Siemensnél helyezkednek majd el. Eredményeink azt mutatják, hogy programunk sikere töretlen, itt azonban nem állunk meg. Folyamatosan bővítjük az eszközparkot, jövőre új szakmákat és az országban először duális rendszerű műszaki mesterképzést is indítunk” – tette hozzá Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.