Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Duális szakképzés: versenyelőnyre tehetnek szert a Siemens képzésében résztvevők

For the business press
Budapest, 13.09.2012

Megkezdte a tanévet az a 15 diák, aki elsőként szerezhet versenyképes szaktudást a Siemens és a gödöllői Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium duális rendszerű szakképzésében. A minőségi képzést a legmodernebb technológiai ismeretek és a nyelvoktatás mellett a németországi duális képzésben évszázados tapasztalattal rendelkező Siemens anyavállalat szakmai támogatása és csereprogramja biztosítja. A Siemens Professional Education Hungary első évfolyama a nemzetközi nagyvállalat szakképzésének első Németországon kívüli projektje.

Magyarországon az idei tanévvel bevezetett duális szakképzésben a tanulók az elméleti ismereteket a szakképzésért felelős oktatási intézményben, a gyakorlati tudást viszont már a valódi gyártási körülményeket szimuláló céges tanműhelyben sajátíthatják el.

Günter Hohlweg, az anyavállalat szakképzésért felelős szervezete, a Siemens Professional Education vezetője a tanévnyitón elmondta: „Németországban hosszú múltra visszatekintő képzési rendszerben a Siemens már közel száz éves tapasztalatot halmozott fel a szak-, illetve az egyetemi képzésben. Képzésünk népszerűséget és magas színvonalát jól mutatja a Németországban tapasztalható túljelentkezés is. Az idén meghirdetett 2200 helyre az idei évben mintegy 40 ezer jelentkező akadt.” A Siemens jelenleg Németországban 42 telephelyen biztosít duális képzést, egyszerre közel 10 ezer diák számára.

A hazai képzés kiváló minőségéhez a Siemens Professional Education többek közt a szakmai módszerek és tapasztalatok, illetve a tanműhelyek felszerelésével kapcsolatos előírások átadásával járult hozzá. Emellett németországi csereprogramot is biztosít, hogy a magyar diákok külföldön is megismerkedhessenek a Siemens magas minőségi követelményeket támasztó munkakultúrájával.

A 15 diák, aki a Siemens Zrt.-vel kötött tanulószerződés keretében kezdhette meg a képzést, hegesztő szakmát fog tanulni. A most induló 2 éves oktatás résztvevői olyan fiatalok, akik korábban szakmunkásképzőben, szakközépiskolában vagy gimnáziumban végeztek. A szakképzés a legmodernebb technológia ismertek átadása mellett komoly hangsúlyt fektet a nyelvi oktatásra is. A tanulók az angol vagy német nyelvet sajátíthatják el a szükséges szakmai szókinccsel.Dale A. Martin a Siemens Zrt. elnök vezérigazgatója a képzést elvégző hallgatók munkaerő-piaci lehetőségeiről elmondta: „Az itt átadott technológiai ismereteknek, minőségi munkakultúrának, nyelvi oktatásnak és a minősített képzésnek köszönhetően a tanulók jelentős versenyelőnyre tesznek majd szert szakmájukban. A diákok felét a Siemens Zrt. továbbfoglalkoztatja, de helyi partnerünkkel kötött megállapodás keretében a többiek elhelyezkedése is biztosított.”

A Siemens a jövőben a duális szakképzésben betöltött szerepének bővülésével számol: a jövő évtől hasonlóan magas színvonalú ipari gépész képzés indítását tervezi.