Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Új szakmával bővül a Siemens hazai szakiskolai képzési portfoliója

Ipari gépészeket is képeznek szeptembertől

No Addressee
Budapest, 22.01.2013

Keresett szakmát tanulhatnak és idegen nyelv oktatással kiegészített, biztos álláslehetőséget nyújtó, gyakorlatorientált képzésben vehetnek részt azok a fiatalok, akik felvételt nyernek a Siemens támogatásával ősszel induló hároméves ipari gépész szakiskolai képzésre. A német vállalatnak nem ez az egyetlen duális rendszerű képzése: a gödöllői Madách Imre Szakiskolában hegesztő szakon tanulhatnak diákok.

A hazai oktatási rendszer sok évtizedes problémájára, a piac által igényelt szakmákban történő magas színvonalú, gyakorlati irányultságú, tapasztalatot adó szakképzés megteremtésének igényére adott választ az a tavaly tavaszi kormányzati döntés, amely lehetővé tette a vállalatoknak, hogy duális képzés keretében képezhessenek ki fiatalokat keresett szakmákra.

A Siemens, amely Németországban már évszázados tapasztalattal bír ezen a területen, elsők között vesz részt a hazai rendszer indulásában.  A duális képzés jellegzetessége, hogy az elméleti és a gyakorlati képzés egymás mellett zajlik, utóbbi már vállalati környezetben. A német cég – amely anyaországán kívül először hazánkban, egy gödöllői oktatási intézménnyel partnerségben kezdett hegesztő szakképzésbe – a végzős hallgatók többségét maga vagy szerződött partnere alkalmazza, de a többiek is idegennyelv-tudással felvértezve és piacképes szakmával, szakvizsgával vághatnak neki az álláskeresésnek. Ez a rendszer minden érintett félnek hasznos: az ország képzett szakemberekhez jut, a diák színvonalas képzésben részesül, amely során elsajátíthatja a vállalati kultúrát és gyakorlati tapasztalatot szerez, valamint profitál belőle a képzést támogató vállalat is, hiszen kiszámítható, az igényeinek megfelelő szakember-állományhoz jut.

Az ősszel induló ipari gépész képzésben végző szakemberek változatos munkakörben, úgy a gyártásban, mint a karbantartásban és a műszaki rendszerek felügyeletében alkalmazhatók lesznek. Foglalkoznak megmunkálással, felügyelik a termelési folyamatokat és szabványprogramok segítségével biztosítják a termékminőséget – tehát valóban sokoldalú tudásra tesznek szert, ami a munkaerőpiacon versenyelőnyt jelent számukra. Ráadásul egyszerre két diplomát is felmutathatnak: az OKJ-s szakrendszerű képzést igazoló oklevél mellett a német ipari és kereskedelmi kamarák által elismert oklevelet is kapnak.

A három évfolyamos szakiskolai képzéshez 8 általános iskolai végzettség és egészségügyi alkalmasság szükséges. Jelentkezni február 15-ig a központilag kiadott jelentkezési lapon lehet, amelyet az általános iskola juttat el az érintett intézményeknek. További információt a Siemens, a GtB Szakképző Iskola és a Madách Imre Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium honlapján találhatnak az érdeklődők.