Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Túl a 60 ezer bejegyzett szabadalmon - 2013. 12. 17. 

2013. december 17.

A hagyományoknak megfelelően idén is 12 kutatóját díjazta a Siemens.

Mi köti össze a környezetbarát acélgyártást, az élesebb és részletesebb orvosi diagnosztikai képeket, a korábbinál megbízhatóbb vizeletcsík-analízist és például a gyorsabb gázturbinalapát-javítást?

Mindegyik egy olyan fejlesztés, amelyet a Siemens díjnyertes kutatói jegyeznek.

A vállalat – ahogy azt 1995 óta minden év decemberében teszi – idén is elismerte a legkiválóbb feltalálóit. A cég alkalmazásában álló közel 30 ezer kutató-fejlesztő közül kiválasztott 12 szakember csak maga összesen több mint 600 találmányért és félezer egyedi szabadalomért felel.

A Siemens 4,3 milliárd eurót fordított K+F-re az elmúlt pénzügyi évében, és összes-ségében már – rekordot jelentő – több mint hatvanezer bejegyzett szabadalommal rendelkezik. „A kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére a szeptemberben zárult

2013-as pénzügyi esztendőben az előző évit mintegy 50 millió euróval meghaladó összeget fordítottunk kutatás-fejlesztésre. Ez mindennél jobban mutatja vállalatunk-nak az innováció melletti elkötelezettségét, a fejlesztésben való hitét” – jelentette ki Klaus Helmrich, a vállalat igazgatótanácsának tagja, a cég technológiai fejlesztése-kért felelős igazgatója. „Kutatóink tudása és felhalmozott tapasztalata jelentősen hozzájárul a vállalatunk sikerességéhez” – tette hozzá a december 4-én München-ben tartott díjátadó ünnepségen. Szavait alátámasztja, hogy az elmúlt évben európai szinten második legtöbb benyújtott

szabadalmi kérvényt jegyző Siemens 370 ezer munkavállalójának jelenleg mintegy 8%-a dolgozik a K+F területén.

A vállalat a megelőző esztendőnél 5%-kal több szabadalmi bejegyzést jelentett be, újító megoldásai számos területen – így például az orvosi diagnosztika, az ipari gyártás és az áramtermelés – növelik a munka hatékonyságát.  A most díjazott ku-tatók találmányai között van olyan, ami az acélgyártás során keletkező károsanyag-kibocsátás mennyiségét csökkenti, egyes fázisokban akár 90%-kal. Egy másik fej-lesztés az ipari elektronikában teszi lehetővé az otthoni számítógépeknél már elter-jedt többmagos processzorok használatát. Több díjazott is foglalkozott a turbinalapát-gyártást és –javítást költséghatékonyabbá és időkímélőbbé tételével, sőt akad olyan fejlesztés is a portfólióban, amely a korábbinál gyorsabb és hatékonyabb orvosi diagnózis felállítását teszi lehetővé például a számos betegség felderítésére használt vizeletcsíkok analízise során.A díjazott kutatókról és találmányaikról itt olvashat többet:

Dr. Stephan Biber

Dr. Ralf Bode

Dr. Alexander Fleischanderl

Dr. René Graf

Matthias Kereit

Dr. Stefan Lampenscherf

Robert Nelson

Dr. Michael Ott

Dr. Elena Reggio

Anton Reichlin

Dr. Alexander Hans Vija

Chris Zimmerle