Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Úton Madrid felé az ODOO ház

No Addressee
Budapest, 23.08.2012

Befejeződött az ODOO ház építésének magyarországi szakasza. A ház aszétszerelési folyamatokat követően augusztus 22-én megkezdte útját Madridba, a Solar DecathlonEurope nemzetközi innovációs verseny 2012-es döntőjének helyszínére.

Ez az első alkalom, hogy Magyarország képviselteti magát a rangos megmérettetésen, amelyen tízkategóriában, többek között az energiahatékonyság és a fenntarthatóság szempontjából értékelik majd apályaműveket. 60 diák közel két évig dolgozott a házon, amely számos innovatív megoldásnakköszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt. Az ODOO házataugusztus 9-én mutatta be a projektcsapat és a fő támogató Siemens Zrt. a sajtó képviselőinek és azegyüttműködő partnereknek.

Az eseményen Prof. Dr. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektor-helyettese és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. vezérigazgatója isreményét fejezte ki, hogy az ODOO ház nem csak a madridi versenyen szerepel majd jól, hanem hosszabbtávon segít az energia-hatékonysággal és fenntarthatósággal kapcsolatos társadalmi tudatformálásban.

Az ODOO Project csapata a költségek és a hatékonyság optimalizálásának érdekében a projekt tervezésénélaz országúton, kamionokkal történő szállítást találta a legideálisabbnak. Az ODOO így négy modulra osztva, két, a Bau Trans Kft. által biztosított speciális kamion segítségével jut ki a Villa Solarba, a versenyhelyszínére. A ház és a felszerelések komplett kiszállítása összesen öt különböző nagyságú és funkciójújárművet vesz igénybe.

A kiszállítási útvonal

A kiszállítás 8 napot vesz igénybe, a kamionok öt országot érintenek – Magyarország, Ausztria, Németország, Franciaország és Spanyolország – összesen 2790 kilométert megtéve a verseny helyszínéig.


A verseny előtti utolsó munkálatok

Az ODOO madridi összeszerelése augusztus 31-én kezdődik. A versenyszabályzat szerint az ODOO Project csapatának 13 nap áll rendelkezésére, hogy végső állapotba hozza a házat. A kinti munkálatok így különösen pontos és logisztikailag komplex előtervezést igényeltek.

A verseny

A Solar Decathlon Europe verseny hivatalos programja szeptember 13-án, a megnyitóval veszi kezdetét. A szeptember 30-ig tartó programsorozat folyamán az ODOO Projectet tíz szempont alapján értékelik: építészet, épületszerkezet, energiamérleg, épületüzemeltetés, komfort, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, iparosíthatóság, innováció és fenntarthatóság. A különböző versenyszámok eredményei, azok sajátosságaiból eredően eltérő módon születnek meg. A helyszíni mérések, a projekt két éves működése során leadott, jelenleg közel 1500 oldal hosszúságú dokumentációs anyag, a madridi szereplés és az eddigi projektaktivitások alkotják az értékelések alapját. A verseny viszont nemcsak a házak teszteléséből áll, hanem ebben az időszakban nyílik lehetőség a kész épületek, a projektek és az abban dolgozó diákok bemutatására a szponzorok, a sajtó és a nagyközönség számára. Így a megmérettetésen induló csapatokat nagyon intenzív és tevékeny két hét várja.

Hazaszállítás és utóhasznosítás

A versenyt követően, október 1-jén megkezdődik a ház szétszerelése, amelyre ezúttal öt nap áll rendelkezésre. A Magyarországra hozatal után az ODOO a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) területén kap helyet. A jövőben a ház oktatási tevékenységek, kiállítások, szponzori rendezvények és egyéb programok helyszíneként szolgál majd. Emellett a projekt során a házba beépített rendszerek és a felhalmozott tudás frissíthetővé, továbbfejleszthetővé válik, alapot szolgáltatva a későbbiekben megszületendő diplomamunkákhoz és fejlesztésekhez.A rendert készítette Szőke MárkKapcsolat:Budapesti Műszaki