Tools

Siemens HungarySiemens Hungary

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Újabb zöld beruházás a Siemens telephelyén

No Addressee
Budapest, 04.10.2012

Megújuló energiaforrással és Osram LED-es homlokzatvilágítással tovább nőtt az energiahatékonyság a Siemens központi telephelyén, ahol már a 90-es évek eleje óta számos zöld megoldást alkalmaznak. A speciális, 48 egyedileg programozható lámpatest dinamikus látvánnyal izgalmassá teszi az épület homlokzatát.

A Siemens a világ legnagyobb környezeti portfóliójával élen jár a globális megatrendek, így az urbanizáció kihívásaira adott válaszokban is. 2011-ben termékei és szolgáltatásai által a vállalat közel 320 millió tonna szén-dioxid kibocsátás-megtakarítást ért el partnereinél és ügyfeleinél, saját tevékenységének környezeti terhelését pedig folyamatosan mérsékli a legmodernebb technológiákkal.

„A városi élet legfőbb energiafogyasztói az épületek, amelyek bolygónk összes széndioxid-kibocsátásának egyötödéért felelősek. Ezért is fontos minden olyan beruházás, amellyel csökkenthető az energiaigényük. A Siemens központi épületein üzemelő fotovoltaikus panelek több energiát termelnek, mint amennyit az új, LED-es homlokzatvilágítás felhasznál, és ennek fogyasztása már eleve jóval alacsonyabb, mint a régi, hagyományos megoldásé volt” – mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki kezdeményezője volt a telephely zölddé alakításának.

„A homlokzatvilágítás megújítása során olyan speciális fényelosztású lámpatesteket alkalmaztunk, amely a homlokzattal párhuzamosan 40°-ban világítanak. Az innovatív technológiával minimálisra tudtuk csökkenteni a fénynek azt a részét, amely a felület mellett „elvilágít”, ezzel is minimalizálva a fényszennyezést és optimalizálva az energiafelhasználást – mondta Baktai Gábor, a Siemens tagvállalat OSRAM AG. magyarországi vállalatának projektmanagere.

A Siemens telephelyén nem ez az első zöld beruházás. A budapesti központot a 90-es évek elején parkosította a vállalat, és máig összesen 3500 m2 tetőkertet alakított ki az épületeken. A zöldtető nem csak az esővíz késleltetett elvezetésében segít, de csökkenti az épületek fűtéshez és a hűtéshez szükséges energiaigényét és hozzájárul a környezet mikroklímájához is.