A forrás közvetlen közelében: Masdar City-ben megnyílt az új Siemens központ

2014. január 31.

Abu Dhabi-ban a Masdar városfejlesztési projektet találóan nevezték el. Lefordítva, Masdar jelentése ugyanis: „forrás” vagy „eredet”, és valószínűtlen, hogy bármely más név ilyen pontosan ragadná meg annak a gondolatnak a lényegét, amely a CO2-semleges tudományváros mögött meghúzódik. A Siemens Masdar City-t választotta közel-keleti főhadiszállásául, amelynek január 22-i megnyitása világos nyilatkozat a Siemens jelenlétéről a régióban.

Az Abu Dhabi fővárosától 30 km-re, keletre fekvő épület energiafogyasztása körülbelül fele lesz egy ugyanilyen méretű konvencionális épületének. Ez a Siemens legmagasabb műszaki színvonalat képviselő épületautomatizálási rendszerének köszönhető. Más Siemens megoldások – biztonsági rendszerek, világítás-szabályozás, tűzjelző rendszerek – a biztonság és a kényelem legmagasabb színvonalát garantálják, miközben az épület működési költségeit minimális szinten tartják. A Siemens-központ az első irodaépület Abu Dhabi-ban, amely energiahatékonyságáért megkapta a LEED platina-tanúsítványt.

A központ megnyitásával majdnem egy időben került sorra a World Future Energy Summit (WFES) nevű rendezvény az ABU Dhabi Fenntarthatósági Hét részeként. Január 20. és 22. között a politika, üzleti élet és tudomány területéről érkezett résztvevők olyan témákat vitattak meg és elemeztek, mint az energiahatékonyság, a jövő energia-ellátása és a környezetbarát technológiák. A kapcsolódó kiállításon a megújuló energia-források és a környezeti mérnöki megoldások (environmental engineering) területéről vett innovációkat és jövőképet mutattak be. A Siemens Infrastructure & Cities szektor ismertette az intelligens infrastruktúra-megoldásokat tartalmazó portfólióját, amelyben minden megtalálható az épülettechnikától az intelligens hálózatokon (smart grids) és energiaelosztáson át a tömegközlekedési megoldásokig.