A Siemens újra sikert ért el Törökországban H-osztályú erőmű technológiájával

2015. május 29.

A Siemens két SGT5-8000H gázturbinát, valamint gőzturbinákat és generátorokat szállít Törökország számára. Ezeket a főberendezéseket a Hamitabatban található kombinált ciklusú erőmű (CCPP) két egytengelyű egységében kell üzembe helyezni. Az egységek beépített energiatermelési összteljesítménye (kapacitása) 1200 megawatt (MW) lesz. A megrendelő a GAMA Power Systems Engineering and Contracting Inc., amely kulcsrakész beruházást végző építőipari (tervezési - beszerzési - építési) fővállalkozóként vesz részt a projektben. Az erőmű végfelhasználója és üzemeltetője a törökországi Limak Holdinghoz tartozó Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.S. nevű független energiatermelő cég. Az ütemezés az üzembe helyezést 2017 nyarára irányozza elő. Ez a megrendelés a Siemens által Törökországnak szállított H-osztályú gázturbinák számát négy egységre emeli, és jól tükrözi a vállalat vezető szerepét a H-osztályú technológia terén.

Az új földgáz-tüzelésű erőmű egységeket  Lüleburgaz városához közel, Kırklareli tartományban, Törökország északnyugati részén fogják felszerelni. A Siemens két gázturbina csomagot szállít két egytengelyes egységhez, melyek mindegyike 600 MW beépített teljesítményre van méretezve. Mindegyik csomag egy SGT5-8000H típusú gázturbinát, egy SST5-5000 gőzturbinát, egy SGen5-3000W generátort és a kapcsolatos turbina irányítástechnikai rendszereket tartalmazza. A Siemens műszaki szolgáltatásokat is nyújt majd a létesítés és üzembe helyezés során.

A gázturbina csomag e típusa kombinálja a szabványosított alaptervezést a testreszabott konstrukcióval az ügyfél speciális követelményei, és a villamos energia piac kereskedelmi feltételei alapján, ideértve a kipróbált technológiát, hatékonyságot, rugalmasságot, megbízhatóságot és az optimalizált projektütemezést. Ennek a megközelítésnek további haszna az alacsony költségekben rejlik, ugyanakkor biztosítja mindazokat az üzemeltetési és kereskedelmi előnyöket, amelyek lehetővé teszik az egyedi ügyfél igények kielégítését egy versenyképes villamos energia piaci környezetben. A projekt hitelképességét az Euler Hermes német export hitelintézet által nyújtott pénzügyi fedezet biztosítja.

"Ez a két H-osztályú turbinára vonatkozó megrendelés megerősíti piacvezető szerepünket Törökországban ennek az innovatív, ugyanakkor kipróbált erőmű technológiának a területén" - jelentette ki Marco Hoffart, a nagy gázturbina csomagok értékesítési vezetője a Siemens Energiaellátás és Gáz részlegén belül.

A gázturbinákat a berlini gázturbina gyárban fogják előállítani, míg a gőzturbinák és generátorok a Mülheimben levő üzemben készülnek.

A Siemens világelső H-osztályú gázturbina flottája összesen több, mint 170 000 ekvivalens üzemórát teljesített. Ma a Siemens által világszerte értékesített H osztályú gázturbinák száma 46. E gépek közül jelenleg tizenhat sikeresen és rentábilisan működik, nagyfokú indítási megbízhatósággal és rendelkezésre állással, aminek következtében ebben a teljesítmény osztályban ez a legsikeresebb gázturbina a világpiacon.

Az SGT-8000H gázturbina sorozatra vonatkozó további információkat lásd: www.energy.siemens.com/hq/en/fossil-power-generation/gas-turbines

Sajtófotó