De la simplu atelier la concern global

Siemens – peste 160 de ani de istorie globala dintre care 110 in Romania


Werner von Siemens in 1872

Inceputuri la 1847

Povestea Siemens a inceput in urma cu peste 160 de ani. La 1 octombrie 1847, Werner Siemens (1816-1892), varul sau Johann Georg Siemens (1805-1879) si Johann Georg Halske (1814-1890) fondeaza la Berlin, intr-un atelier, o companie a carei prima denumire a fost Telegraphen-Bau-Anstalt Von Siemens & Halske (“Firma pentru constructii telegrafice ale Siemens & Halske”). Obiectul de activitate era constructia de instalatii telegrafice si alarme de avertizare pentru trenuri. In foarte scurt timp, compania a inceput sa construiasca linii telegrafice in toata Germania si apoi a deschis in 1855 o filiala la Sankt Petersburg pentru liniile rusesti si in 1858, la Londra, pentru liniile engleze, ultima fiind condusa de fratele lui Werner, William (1823-1883). In timp ce firma crestea si introducea productie de masa, Halske, care a fost mai putin inclinat inspre expansiune, a lasat controlul asupra companiei celor patru frati Siemens si descendentilor acestora, in 1867.

160 de ani de inovatii

Numele lui Werner von Siemens este sinonim cu inovatiile tehnice. Astfel, in 1866 acesta a descoperit principiul dinamului electric si a produs un generator electric alimentat de electromagneti, care a condus la producerea de scari rulante, iluminat public, cale ferata electrica si multe alte inventii. Fondatorul Siemens a avut mari contributii in domeniul masinilor si actionarilor electrice cum ar fi: indusul in dublu T care a crescut randamentul generatoarelor si motoarelor electrice (1856),  primul alternator electric (1878),  principiul autoexcitatiei generatoarelor de curent continuu (1867),  principiul reversibilitatii masinilor electrice (1867). A construit primul tramvai cu alimentare electrica prin cele doua sine (1870), prima locomotiva electrica (1879) si primul razboi de tesut cu actionare electrica (1879).

Siemens este cel care propune watt-ul ca unitate de putere (1882). De asemenea el este cel care da denumirea de electrotehnica pentru electricitatea tehnica. Alte inventii de importanta majora in electrotehnica si nu numai sunt aparatul telegrafic indicator cu intrerupere automata (1846); folosirea gutapercii ca material izolant (1847), folosita ulterior la fabricarea primelor cabluri submarine de telegrafie; semnalizatorul electric de incendiu (1848); cuptorul cu arc electric pentru otelarii (1878); pirometrul cu rezistenta pentru masurarea temperaturilor inalte (1880); ascensorul cu actionare elctrica (1880) si fotometrul cu seleniu (1887).

In 1892, fondatorul a decedat, insa compania a continuat sa creasca, iar in anii 1920 Siemens a fost una dintre companiile fabricante de electronice de top din lume.Intre timp, activitatile companiei s-au diversificat, incluzand  dinami, cabluri, telefoane, putere electrica, iluminare electrica, si alte avantaje ale ultimei Revolutii Industriale. In 1890 a devenit un parteneriat limitat, partenerul senior fiind Carl Siemens (fratele lui Werner), si Arnold si Wilhelm Siemens (fii lui Werner), iar in 1897 a devenit o companie cu raspundere limitata, Siemens & Halske AG.

In 1903 Siemens & Halske a transferat activitatile sale de power-engineering (ingineria energiei electrice) unei noi companii, Siemens-Schuckertwerke GmbH (absorbind firma Nurenberg, Schuckert & Co.) si incepand  din anul 1919 cele doua companii sunt conduse de un membru al familiei Siemens. In 1932, dupa 7 ani de colaborare, o firma irlandeza, Reiniger Gebbert & Schall, a fuzionat cu Siemens, pentru a forma Siemens-Reiniger-Werke AG, activa in producerea de echipament pentru diagnosticare medicala si terapie, in special masini pentru raze X si microscopuri electronice. In 1924 Siemens produce radioul Siemens-D-Zug  si instaleaza primele semafoare complet automatizate in Piata Potsdamer din Berlin.

Birourile Siemens din Cernanti Romania in anul 1910

Siemens reconstruieste Germania postbelica

Dupa al Doilea Razboi Mondial, economia germana era distrusa, si se parea ca numele Siemens devenise istorie. Dar compania a fost unul dintre motoarele de reconstructie a tarii, care a devenit in cateva decenii principala economie a Europei. Astfel, in timpul anilor 1950, de la baza sa din vestul Germaniei, The House of Siemens s-a extins gradual pe piata de electrice din Europa si de peste Ocean, devenind una dintre cele mai mari companii de produse electrice. In 1966, Siemens & Halske a fuzionat cu alte 2 companii: Siemens Schuckertwerke AG si Siemens-Reiniger-Werke AG pentru a forma Siemens AG. Inovatiile continua si in 1959 este produs primul calculator de serie "Siemens 2002", iar in 1964 Siemens construieste „Raisting earth station” pentru comunicatiile prin satelit. In 1997 apare primul telefon celular GSM cu ecran color si in 1999 Siemens lanseaza Sivit, un calculator fara mouse si fara tastatura.

De peste un secol si in Romania

Dupa 60 de ani de activitate, Siemens si-a deschis prima reprezentanta de pe teritoriul Romaniei in 1905, la Bucuresti, sub denumirea de “Societatea Romana de Electricitate - Siemens Schuckert Societate Anonima”.Dupa Marea Unire de la 1918, Siemens a devenit unul dintre principalii parteneri straini care au contribuit la modernizarea tarii. Astfel, in perioada 1910 – 1925, Siemens furnizeaza instalatii industriale de forta pentru Fabrica de Hartie Busteni si pentru Uzinele din Ploiesti, producatoare de instalatii de motoare de sonda. In 1928, este executata instalatia electrica de forta si lumina la Depourile RATB (ITB) din Calea Vacaresti si Dudesti. Pentru aceasta lucrare s-a aplicat pentru prima data iluminatul cu becuri cu vapori de mercur. De asemenea, compania germana reface instalatiile electrice de forta si lumina la Uzina Electrica si Arsenalul Armatei, iar intre 1929 – 1930 Siemens executa electrificarea orasului Turnu Severin.

In 1931 realizeaza instalatia de inalta tensiune de 110 kV la Uzina Electrica Grozavesti din Bucuresti si reteaua aeriana de 110kV amplasata pe malul Dambovitei.In perioada 1931 – 1939 executa instalatii electrice la o serie de edificii din Bucuresti: Palatul Regal, Casa Magistratilor, Ministerul Afacerilor Externe si cartiere de blocuri de locuinte nou construite. Traditia instalatiilor electrice la cladirile reprezentative debutase imediat dupa Primul Razboi Mondial cu realizarea instalatiilor de forta si lumina, inclusiv a centralei proprii de furnizare a energiei electrice a Cazinoului din Constanta. Intre 1939 si 1944 Siemens executa statii uzinale, retele de cabluri si linii aeriene de 6KV, instalatii de forta si lumina industriale si civile, precum si iluminatul exterior la Pirotehnica Sadu. In anul 1944 realizeaza instalatii electrice de forta si lumina, telefonie, semnalizare, instalatii termo – tehnice, lucrari de semnalizare si securizare a incaperilor de Tezaur la Banca Nationala a Romaniei, iar intre 1945 - 1949 executa instalatii pe nave fluviale si maritime la santierele navale din Turnu Severin, Oltenita, Braila, Galati, Constanta.

Atelierul Siemens in Cernanti Romania in anul 1910

Siemens modernizeaza Romania dupa nationalizarea comunista

In 1949, firma Siemens, alaturi de celelalte companii straine prezente in tara noastra, a fost nationalizata si se parea ca germanii iesisera definitiv de pe piata romaneasca. Totusi, noua companie de stat a contribuit la dezvoltarea unora din cele mai importante complexuri industriale din tara: Uzina de tractoare Brasov, instalatiile electrice pentru uzinele din Calan, Hunedoara, Buzau, Slatina si centrala electrica Bucuresti. Unul din marile proiecte ale acelei perioade s-a derulat in 1964, cand statul roman s-a adresat firmei Siemens pentru dotarea completa din punct de vedere electromecanic a termocentralei Fantanele. In 20 de luni de la semnarea contractului, centrala a putut furniza energie.In 1967 a inceput colaborarea dintre Siemens si Caile Ferate Romane (CFR) intr-un domeniu absolut necunoscut pentru romani in acele timpuri – informatica! Atunci s-a construit Centrul de Calcul al Cailor Ferate, care a fost dotat la inceput cu un calculator SIEMENS 4004. Primele aplicatii au fost off-line, in special in domeniul gestiunii datelor, dar curand s-au dezvoltat si aplicatii ingineresti din proiectare si din cercetarea stiintifica, pentru ca ulterior sa apara si aplicatiile in timp real. Pe scurt, informatica s-a nascut la CFR odata cu calculatorul SIEMENS 4004 si revolutia informatica din deceniile urmatoare a gasit la calea ferata un teren fertil pentru dezvoltarea ulterioara.   

Povestea continua...

Dupa caderea comunismului, compania germana a revenit oficial in economia tarii noastre redeschizandu-si reprezentanta de la Bucuresti in 1991. In cei 17 ani care au trecut si in conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, domeniile sanatate, energie si industrie au asigurat noi oportunitati de crestere pentru Siemens. Astfel, divizia Digital Factory a achizitionat in 2007 FROSYS, companie specializata in domeniile electrotehnic si automatizari. In urma acestei achizitii, compania germana a devenit lider pe aceasta piata, realizand in portul Constanta o instalatie de tratare a apelor reziduale.In domeniul transporturilor, Siemens a livrat 120 trenuri automotoare Desiro, cunoscutesub denumirea "Sageata Albastra", alte 10 tramvaie cu podeaua joasa ULF la Oradea si a implementat solutiile de infrastructura pentru societatile nationale feroviare.Energy Management a modernizat substatia de tensiune Bucuresti Sud, substatie de care depinde alimentarea electrica a unei treimi din Bucuresti, iar Divizia Industry Automation and Drive Technologies si-a consolidat pozitia si a abordat noi nise de piata. In cadrul fabricilor de la Sibiu: Simea, Sykatec si Siemens Electrical Installation Technology lucreaza peste 1.000 de angajati care realizeaza produse si componente din domeniul electronic si electrotehnic pentru pietele externe. Divizia Healthcare si-a consolidat pozitia de piata prin proiecte atat in sectorul de stat, cat si in cel privat. Asa se face ca in ultimul an, prin trecerea de la vanzarea deechipamente la vanzarea de solutii, au fost dezvoltate proiecte la cheie pentru centrele de imagistica din clinici si spitale.